vrijdag 6 augustus 2021

Dals-Ed, elandenpark

Campervakantie naar Zweden op Tripadvisor

Deel 20 maandag 19 juli 2021

Wat vooraf ging (deel 19) Ed, naar een elandenpark

Iets na half 2 kwamen wij aan bij Dalsland Moose Ranch aan de zuidkant van het dorp Ed. Wij wisten dat honden hier niet worden toegelaten, dus spraken wij af, dat onze hond en ik achter zouden blijven en mijn lief en zoon eerst het elandenpark gaan bezoeken.

Er stonden paaltjes met een gekleurde top en ik dacht mooi, wandelroutes komen in de regel altijd weer op hetzelfde punt uit, dus kan ik met de hond mooi zo'n route gaan lopen. Het grote verschil met routes in Nederland is dat er soms van een pad  geen sprake is, maar dan moet je gewoon stukken over stukken rots, ach dat maakt het alleen maar leuker. Wij liepen zo een halfuurtje, best leuk, kom ik ineens twee bekenden tegen...

Vrouwlief en zoonlief liepen mij tegemoet. Zij waren in het elandenpark geweest en vandaar uit dezelfde route gestart. Wat grappig met zijn vieren liepen wij toen weer terug. Zij gingen weer terug het elandenpark in en ik ging de camper in. Buiten was het warm, dus de schaduw in de camper was wel even welkom.

wandelroute door bos en over keien rondom het elandenpark

het landschap en plantjes bekijken

Tegen drieën verliet mijn lief het elandenpark, ze had in het winkeltje nog wat souvenirs voor ons zelf en onze dochter gekocht en toen ging ik met mijn zoon het elandenpark in. Kijken, foto's maken, het was voedertijd en informatie, die in het Engels werd gegeven tot ons nemen.




Tsja dit soort parken zit volgens mij overal in Zweden en Zweden die zullen hier de deur niet meer plat lopen en als toerist... is het leuk zo'n park een keer te bezoeken. Bij een volgende keer Zweden laten wij elandenparken links liggen. Leuk voor één keer!

Terug naar deel 19: Ed.

De eland (Alces alces) is het grootste zoogdier uit de familie der hertachtigen (Cervidae) met een opmerkelijke snuit. De vacht is ruw en grijsbruin van kleur. De rui is in de lente. De poten zijn lang, waardoor hij in de diepe sneeuw kan lopen, en zijn grijzig wit. Bij vrouwtjes (koeien) loopt deze kleur over tot bij de staart. Volwassen mannetjes (stieren) hebben een baard en een gewei. Elanden hebben een sterk ontwikkeld reuk- en gehoororgaan, maar zien slecht. De eland heeft een kop-romplengte van 2 tot 2,9 meter. Het vrouwtje is een kwart kleiner dan het mannetje. De stier heeft een schofthoogte van 1,8 tot 2,2 meter en een lichaamsgewicht van 320 tot 800 kilogram, de koe een schoft van 1,5 tot 1,7 meter en een gewicht van 275 tot 375 kilogram. De staart is slechts 7 tot 10 centimeter lang. Het gewei kan een spanwijdte bereiken van 2 meter. Elandstieren hebben in de regel een breed, bladvormig schoffelgewei met korte uitsteeksels, maar er zijn ook individuen met een takvormig stanggewei. Het voorkomen van beide typen is geografisch bepaald: stieren in het zuiden van Scandinavië hebben vaker een stanggewei en die in het noorden vaker een schoffelgewei. Het gewei wordt ieder jaar tussen december en maart afgeworpen. In april zal het weer aangroeien, en in augustus of september of oktober wordt de basthuid afgeschuurd. De eland leeft voornamelijk van scheuten en twijgen van bomen als de grove den. Ook eet hij de schors van wilgen en ratelpopulieren. 's Zomers bestaat het dieet grotendeels uit grotere kruiden, bladeren en waterplanten, in de herfst eet hij vaker granen. 's Winters eet een eland gemiddeld zo'n 10 kilogram aan twijgen en scheuten per dag.

De eland komt voornamelijk voor in naaldbossen en heeft een voorkeur voor meer drassige streken als riviervalleien en meren. De eland is een uitstekende zwemmer en vaak in het water te vinden. 's Winters zoekt hij drogere gebieden op. De Europese eland komt voor in Fennoscandinavië, de Baltische staten, Tsjechië, Polen en Wit-Rusland. Sinds 2012 wordt de eland ook weer gezien in Duitsland. Elanden uit Polen steken de grens over en verblijven enige tijd in het oostelijke deel van Duitsland, zoals in de deelstaat Brandenburg. Ook zijn er uit Tsjechië afkomstige elanden gezien in het Beierse Woud.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver