donderdag 12 augustus 2021

Store Heddinge, Stevns Fyr

Campervakantie naar Zweden op Tripadvisor

Deel 29 zaterdag 24 juli 2021

Wat vooraf ging (deel 28)Højerup, Stevns Klint

Wat zitten wij vandaag in Højerup op een onverwachts mooie plek. Na het warme eten vonden wij het tijd voor een avondwandeling. Hadden wij 's middags al eens een wandeling vanaf het kerkje in zuidelijke richting gemaakt. Vanavond gaan wij in noordelijke richting. Mijn zoon en ik hadden het in ons hoofd gehaald om naar de vuurtoren te wandelen. Dus dat gingen wij doen. Onderweg keken wij geregeld even in en over zee met doorkijkjes over het klif, dan zie je in zuidelijke richting heel mooi het kerkje precies op de rand staan.



Na een tijdje langs dit pad langs de rand van het klif wordt de vuurtoren 'Stevns Fyr' zichtbaar boven de bomen. Even later verdwijnt ie weer achter de bomen, maar uiteindelijke loop je dan het terrein van de vuurtoren op, op de plek waar deze 14 km lange rij kliffen met 42 meter op zijn hoogst zijn.


Aangekomen op het terrein bewonderen wij de vuurtoren en het oudere ernaast gelegen lichthuis en wij kijken uit over de Sont en Oostzee met Zweden aan de overkant met en zonder de grote kijkers die hier op het klif staan.

Het oude lichthuis uit 1818 en de vuurtoren die 60 jaar jonger is.

De vuurtoren op de rand van Stevns Klif is 27 meter. hoog en ligt 42 meter boven zee. De toren ligt in een prachtig vlak, cultuurlandschap Vanaf de toren kun je ook de militaire installaties uit de Koude Oorlog vlakbij zien. Het lagere originele lichthuis van Stevns dateert uit 1818. Het was toen de modernste van Europa. In 1878 werd naast het originele lichthuis van Stevns een 27 meter hoge, vrijstaande vuurtoren gebouwd van kalksteen, uit het klif van Stevns gesneden door landarbeiders van Gjorslev.

Genieten van het uitzicht

Na dit 'evenement' kuierden wij tevreden en voldaan weer terug naar 
Højerup, want een van ons drieën moest ook nodig een grote boodschap doen, ja het is avond en de warme hap zit er al een tijdje in.

Morgen vervolgen wij onze reis met een tussenstop naar het westelijk van Seeland gelegen eiland Funen (deel 30).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver