zaterdag 1 juli 2017

Oosterhout, onder de grote grove den

Zaterdag 24 juni 2017

Lekker een weekend een feestje te vieren met zijn vieren. Wij zitten in Oosterhout in Noord-Brabant.
Een fijn huisje met een terras onder de grote grove dennen. Zo blijf je wat in de schaduw en het ruikt ook nog heerlijk. Gisteren al lekker onderweg met de wagen geluncht in Gorkum en straks gaan wij naar de Efteling in Kaatsheuvel.

De dag ervoor hadden wij nog heerlijk geluncht in Gorkum, en 's-avonds heerlijk liflafjes gegeten. Elke van de vier had twee gerechtjes bereid. Dus wij konden er vandaag wel even tegen.




De grove den (Pinus sylvestris) komt uit de dennenfamilie (Pinaceae) en wordt ook wel 'pijnboom' genoemd. Een vliegden is een door natuurlijke uitzaaiing verspreide grove den. De ruim 5 cm lange naalden staan van deze naaldboom staan met twee tegelijk op korte loten. De den is van de spar te onderscheiden onder andere omdat de den korte loten heeft met de naalden bij elkaar staand en bij de sparren verspreid op de lange loten. Ook heeft de den ronde naalden en de spar platte, driehoekige of vierhoekige. De den kan  tot 35 m hoog worden en heeft een penwortel, waarmee ook uit grotere diepte water opgenomen kan worden. Bij de bosbouw wordt de grove den na 80 tot 120 jaar gekapt. De bomen kunnen echter veel ouder worden.

Jonge bomen hebben een kegelvormige kroon. Oudere bomen hebben een meer schermvormige kroon en een hoge stam. De onderste takken zijn afgestorven en zitten deels nog aan de stam vast. De jonge schors aan de top van de boom is glad en grijsgeel van kleur. Op oudere leeftijd wordt er een ruwe plaatvormige schors gevormd. De plaatjes van de schors zijn vrij klein. De jonge kegels (dennenappels) zijn groen en kleuren later donkergrijsbruin. De kegels kunnen tot 7 cm lang worden en zitten twee aan twee of in groepjes aan kromme steeltjes. Bij beschadiging van de boombast komt er kleverig hars met een karakteristieke geur uit (dat ruikt zo lekker), wat de wond beschermt tegen infecties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver