vrijdag 6 augustus 2021

Ed, betalen met Swish?

 Campervakantie naar Zweden op Tripadvisor

Deel 19 maandag 19 juli 2021

Wat vooraf ging (deel 18) Arvika, Kyrkviken

Vandaag rijden wij nadat wij onze gebruikelijke zaken voor de morgen hebben verricht, inclusief nieuwe boodschappen halen in de supermarkt in Arvika een heel stuk naar het zuiden van Arvika in Värmland naar het plaatsje Ed in Dalsland, het landschap, dat ingeklemd ligt tussen het Vänermeer en de grens met Noorwegen.

heel veel bos en heel veel meren

Eigenlijk rijden wij vandaag weer een geweldig mooie route tussen heel veel bos en heel veel meren. Op een gegeven moment loopt er langs de weg over vele kilometers een spoortraject, dat werd gebruikt door treinfietsen, iets wat mijn lief en ik 5 jaar eerder in Aabenraa in Denemarken al eens met heel veel plezier hadden gedaan.


Op een gegeven moment rijden wij eerst het dorpje Ed in Dalsland een eindje voorbij. Het wordt tocht tijd om echte elanden te zien en wij gaan onder het dorp Dalslands Moose Ranch (deel 20) bezoeken. Lukt het niet in het echt, dan maar the next best thing.

Eindelijk een echte eland

Na het enerverende bezoek aan een warm elandenpark, gaan wij op zoek naar Ställplats småbåtshamn Dals-Ed. Tom Tom stuurt ons eerst via een laag tunneltje onder het spoor door, dus moeten wij een stukje omrijden, maar het dorp Ed is niet groot en al gauw kwamen wij aan op de nette camperplaats op de jachthaven van Ed aan het meer aan de noordzijde van het dorp.

Er was een kleine compicatie. Betalen kun je via Swish. Een betaalsysteem, dat alleen gekoppeld is aan Zweedse bankrekeningen, wij hebben hier dus niets aan. Gelukkig bood een Zweedse overbuurman spontaan aan, om voor ons te betalen. Kronen hebben wij ook niet, maar hij accepteerde de tegenwaarde in euro's. Hij zat al aan de wijn, dus haalde mijn lief voor hem nog even een fles Portugese rosé uit Nederland, die hij eigenlijk niet wilde hebben, maar ja, wij willen niet het idee hebben, dat wij van hem profiteerden. Overigens kwam, 's avonds toch mevrouw havenmeester langs. Het had dus toch goed kunnen komen, als wij maar Zweedse kronen zouden hebben.
 
Na het eten besloten wij toch maar eens naar het dorp te lopen om te pinnen en nog wat boodschappen zien te krijgen, waaronder een nieuwe blikopener. De vorige was na 1x gebruiken gesneuveld.

De jachthaven ligt dicht bij het dorp, dat tussen twee meren ingeklemd ligt, dus een leuk wandelingetje.
Langs een antiek Gulf pompstation gelopen, naar een bank met pinautomaat, waar wij na een week Zweden voor het eerst Zweedse kronen pinden. Toen even langs de etalage van een makelaar en wij verbaasden ons over de verschrikkelijk lage prijzen van huizen met best veel grond.
20 Kronen (iets meer dan €2) met een afbeelding van Astrid Lindgren en Pippi Langkous

Vervolgens gingen mijn lief en zoon nog wat boodschappen doen in de Willy's supermarkt en ik liep wat rond in het kleine dorpscentrum tussen de twee meren en vlak bij het spoorstation. 
museum van Ed en een leuk Zweeds huisje

Het was vandaag weer een boeiende dag in Ed en met het bezoek aan het Elandenpark (deel 20).
Morgen maken wij weer een trip met een tussenstop in Fjällbacka en dan weer verder (deel 21).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver