woensdag 4 augustus 2021

Rendiermos

 Campervakantie naar Zweden op Tripadvisor

Deel 14 vrijdag 16 juli 2021

Wat vooraf ging (deel 13) Van Habo naar Hjö

Wat in Zweden veel meer aanwezig is dan in Nederland, waar het overigens ook wel voorkomt op de heide, in de duinen en op andere arme gronden is rendiermos, een vaak prachtige vorm van korstmos. Tegenwoordig zie je rendiermossen als decoratieve wandbekleding in lijsten in kantoren, rendiermos wordt verder veel als decoratie voor kerststukjes en als aankleding in de modelbouw gebruikt.

 in Munkedal

 in Vinslöv

Terug naar deel 13;
verder naar deel 15. Sjötorp, Vänern


Rendiermos (Cladina) behoort tot het geslacht Cladonia. Rendiermossen zijn korstmossen, struikvormig, groen-grijs gekleurd en hebben holle mergloze vertakkingen. De naam is afgeleid van de vorm van de 'plant' die op een hertengewei lijkt. In sommige gebieden, zoals in Zweden, is rendiermos het hoofdvoedsel van het rendier.
Hoewel rendiermos op een plant lijkt bestaat deze uit een innige mutualistische symbiose van twee verschillende typen van organismen: een schimmel en een groenwier (van het geslacht Trebouxia). De korstmosplant als geheel wordt thallus genoemd. Het rendiermos heeft soms een bladachtig thallus, dat aan de onderkant met rizinen op de grond is vastgehecht. De eencellige groenwieren worden beschermd door een taaie korst, bestaande uit een vlechtwerk van schimmeldraden. De groenwieren maken het voor de schimmel mogelijk om onder zeer voedselarme omstandigheden te kunnen leven. De algen halen hun energie uit de fotosynthese en de schimmel is in staat om de benodigde mineralen aan de ondergrond te onttrekken. De "takjes" zijn hol buisvormig en hebben een bruingekleurde spitse top. De wand van de "takken" bestaat uit taai en hard schimmelweefsel met daarbinnen een laag van groenwieren. Aan de takjes zitten weer uit schimmeldraden bestaande bladvormige structuren.
Rendiermos-soorten produceren usninezuur. Men neemt aan dat het de korstmossen tegen ultraviolette straling beschermt en door zijn intens bittere smaak korstmossen beschermt tegen begrazing.

Meer over en vanuit Habo staat in onderstaande stukjes


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver