donderdag 5 augustus 2021

Filipstad, Munkeberg

Campervakantie naar Zweden op Tripadvisor

Deel 16 zaterdag 17 juli 2021

Wat vooraf ging (deel 15) Sjötorp, Vänern

Het reisdoel vanuit Sjötorp aan het Vänermeer voor zaterdag was Filipstad, een stadje in Värmland, met weer een camping aan een meer. Onderweg in de het bosrijke Zweden rijd je ook wel eens langs een papierfabriek Nordic Paper. Daar ligt dan wat meer hout opgeslagen, dan wij bij Nederlandse concullega's gewend zijn.

Nordic Paper bij Bäckhammar

Wij maakten vandaag een rit zonder tussenstop via Vänern en Kristinehamn naar het noorden langs, bossen, stadjes en meren bereikten wij Filipstad. Eerst parkeerden wij onze camper op een warme parkeerplaats in het centrum van het stadje. Wij maakten een rondwandeling met de hond, er staan hier en daar wel mooie, huizen, een mooi wit kerkje, en de stad uit zicht op veel groen en water, maar door de lelijke 60-ger jaren flatjes in het centrum, is het er niet overal mooi en sfeervol. Wij zaten nog even op het bankje met het bronzen standbeeld van de Zweedse dichter Nils Ferlin. Goh die man had grote voeten, groter dan die van onze zoon (maat 49). Wij liepen nog een stukje langs het verkoelende water van de Skillerälven en toen ging mijn lief even met de hond terug naar de bus en mijn  zoon en ik boodschappen doen in de Coop supermarkt in het centrum.

Filipstads kyrka

Skillerälven



kwikstaartje in Skillerälven


Toen wij onze boodschappen hadden, gingen wij gauw de camper in en reed mijn lief ons naar de camping Munkeberg een kilometer verderop aan de noordrand van de stad, een mooie aan een meer gelegen camping.


Wij reden naar de grote centraal gelegen houten gele villa op de camping en mijn zoon en ik schreven ons in. Een (nep)elandenkop hing boven de balie aan de muur, tsja een echte hadden wij nog steeds niet gezien. Wij vroegen de Nederlandse eigenaar / beheerder naar de wasmachine, die was stuk, kan gebeuren. Wij gaan hier vandaag dus ook een handwasje doen.



Industriële historie, oude hoogoven in Filipstad

Mooie houten huizen bij Munkeberg

Maar eerst naar onze plek. Eindelijk eens een eurostekker, dus de stroom konden wij mooi rechtstreeks aan de camper aansluiten. Koffie met pepparkakor (die waren wel lekker), lunchen en maar eens even rondkijken. Buiten de camping lag een mooi stukje Zweedse industriële historie, een oude hoogoven. en de plek waar Skillerälven uit het meer stroom. Bij de houten rode huizen stonden (opnieuw) opgebouwde treinwagonnetjes waar je in kan zitten, maar die vroeger door paarden werden getrokken t.b.v. de ijzerindustrie hier.

Aan Lersjön

Weer terug bij de camper, was het tijd om met mijn lief samen de handwas te doen. Ach het is warm, daar hebben wij altijd veel lol aan. Ons meegenomen wasrekje is maar klein, maar het fietsenrek achter op de bus leent zich prima, om was aan te drogen. Fietsen hebben wij tocht niet mee.
Na de was en wat te drinken, moesten wij maar eens gaan zwemmen. Vanuit de camping is een piepklein strandje aan het meer en hier hebben wij allemaal heerlijk gezwommen.
Bij de camper stelden wij buiten ons elektrische kookstel op en onze grootste meegenomen pan, een oude wok. Tijd om een groot stuk vlees te bakken. In Zweden verkopen zijn steaks van 1,3 kilogram, mooi voor op de barbecue, maar ook wij kregen hem wel gaar in onze misbruikte wok. Heerlijk.

's Avonds nog een wandelingetje gemaakt door het stadje. Er liep een en later nog een egeltje langs de weg, daar wordt onze hond nieuwsgierig van. Wij hoorden een gehandicapte man die wij eerder passeerden, die buiten een biertje zat te drinken en te roken op een gegeven moment zo hard hoesten, dat het volgens mij over honderden meters te horen moest zijn. Dan denk je op een gegeven moment, die maakt het niet lang meer.

's Avonds deelden mijn lief en ik een fles rosé, onze zoon dronk een paar biertjes, we speelden een potje Jatzee, de hond er nog even uit en op bed. 

Morgen hadden wij eerder vanavond beslist rijden wij naar Arvika met onderweg een tussenstop (deel 17). 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver