donderdag 12 augustus 2021

Højerup, Stevns Klint

Campervakantie naar Zweden op Tripadvisor

Deel 28 zaterdag 24 juli 2021

Wat vooraf ging (deel 27)Hollviken, Vikingamuseum

Vanmorgen na ons ontbijt, alweer lekker buiten gingen wij al gauw de grens over. Van het Foteviken museum reden wij terug naar Malmö en gingen via brug en tunnel weer over de zeestraat Sont heen en eronder door.


Geen enkele douane controle, dat was fijn zaten wij zo weer op de snelweg door Kopenhagen. Onze eerste bestemming was het stadje Køge, waar direct van de snelweg af een Lidl is. Hier haalden wij boodschappen en dronken wij even koffie. Daarna reden wij vrij dicht langs de kust naar Stevns Klint in het dorpje Højerup. Dit zou een tussenstop worden met als einddoel de camping in Rødvig, maar voor 100 Deense Kronen in een betaalautomaat had je hier een prachtige camperplek voor 24 uur op een prachtig grasveld.

Stevns Klint is een 14,5 km lange, tot 41 m hoge rij kliffen van krijt in de Deense gemeente Stevns op het eiland Seeland. De kliffen grenzen aan Oostzee en zuidelijke ingang van de Sont. Het klif toont secties van het jongste gedeelte van het Maastrichtien en de oudste tijden van het Danien met tussenliggend de Krijt-Paleogeengrens zichtbaar door een sedimentlaag met iridium, vaak aangeduid als de iridiumanomalie. Stevns Klint werd in 2014 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 


Na het parkeren van de camper, gingen wij eerst de kliffen bekijken. Langs het kerkje keken wij eerst en met zijn vieren, onze zoon past weer op de hond gingen wij de steile trap af naar beneden. Prachtig. 


Bij een tweede ronde in deze omgeving kochten wij een ijsje bij de kiosk en toen wij die op hadden gingen wij nog even in het mooie kerkje kijken. In 1928 stortte het achterste deel van de kerk tezamen met het onder gelegen klif ruim 30 meter lager in zee. Op deze plek zit nu een balkon met een prachtig uitzicht. De nieuwere parochiekerk van Højerup staat nu een 100 meter verder landinwaarts. 



maar voor 100 Deense Kronen in een betaalautomaat had je hier een prachtige camperplek voor 24 uur op een prachtig grasveld.

's Avonds na het warme eten maakten wij alweer een wandeling nu naar Stevns Fyr -vuurtoren- (deel 29).






















maar voor 100 Deense Kronen in een betaalautomaat had je hier een prachtige camperplek voor 24 uur op een prachtig grasveld.

's Avonds na het warme eten maakten wij alweer een wandeling nu naar Stevns Fyr -vuurtoren- (deel 29).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver