vrijdag 4 februari 2022

Bäckhammar, papierfabriek

 Campervakantie naar Zweden op Tripadvisor

Op zaterdag onderweg van Sjötorp aan Vänern naar Filipstad passeerden wij in onze camper een kwartier onder de stad Kristinehamn het gehucht Bäckhammar met een gigantische stapel hout en een fabriek, een papierfabriek van Nordic Paper die het hele dorpje domineert.


De papierindustrie ontstond in de 15e eeuw, toen de boekdrukkunst was uitgevonden. Aanvankelijk werd papier gemaakt uit hennep, later uit katoen en hout. In Nederland vond de papierproductie eeuwenlang plaats door de papiermolens: de watermolens op de Veluwe en later de windmolens in de Zaanstreek.

In de 19e eeuw maakte de opkomst van de couranten een veel goedkopere papierproductie noodzakelijk. Daarvoor werden bomen aangevoerd uit Scandinavië. De houtpulp werd door stoommachines en later door oliegestookte of elektrische machines bewerkt tot krantenpapier.

De papierindustrie wordt wereldwijd gedomineerd door landen die in het bezit zijn van veel grondstoffen (bossen). Het betreft hier in Europa vooral Zweden en Finland, in Amerika de VS en Canada en Zuidoost-Aziatische landen zoals Japan. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver