vrijdag 19 mei 2017

Oude Willem, Schotse hooglanders

Onze vaarvakanties in Nederland, vrijdag 13 juli 2007

Zomers met de boot op vakantie door Drenthe, ook de fietsen mee. Vanaf Meppel voeren wij naar Dieverbrug, vervolgens verder richting Assen. Vanuit Dieverbrug gingen wij even te fietsen en toen kwamen we op onze fiets door het Drents-Friese Wold door Oude Willem.
Oude Willem is een buurtschap in de gemeente Westerveld en valt officieel onder Diever. Oude Willem ligt midden in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Nabij Oude Willem ligt het natuurgebied van 75 hectare de Hoekenbrink. Staatsbosbeheer heeft hier veel bomen gekapt met de bedoeling het gebied om te vormen van een zandvlakte tot een heideveld.

Wij zagen er zoals in wel meer natuurgebieden in Nederland Schotse hooglanders grazen, zoals in de uiterwaarden van de IJssel bij Zwolle.


De Schotse hooglander is een meestal roodbruin runderras dat uit Schotland komt, met lang haar en lange horens. Een volwassen stier weegt 800 kilo, een koe 500 kilo. Ze kunnen tot 18 jaar oud worden. In die tijd kan een koe ongeveer 15 kalveren baren. De draagtijd is ongeveer 10 maanden. Koeien hebben wijd uitstaande, naar boven gerichte horens, stieren dragen ze horizontaal naar voren. Dit runderras is geschikt om in natuurgebieden jaarrond als grote grazer te worden ingezet. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief. De dieren zijn in Nederland dan ook veelvuldig te zien in natuur- en recreatiegebieden. Hooglanders voeden zich ook met planten die veel andere rundersoorten links laten liggen, en door hun lange haar kunnen ze ook in de wintermaanden buiten blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver