dinsdag 30 mei 2017

Zutphen, warm niet naar het strand

Wij hadden zaterdag allebei vrij en vonden, dat wij er maar eens op uit moesten. Waar zouden wij naar toe? Maar niet naar het strand, het is smoorheet en dan staan wij 'uren' in de file. Wij zijn dwars en tegendraads en besloten dus maar de tegenstelde richting in te gaan en vanaf Zwolle de IJssel op te rijden (nee niet met de boot), maar over de weg naar Zutphen, om daar wat rond te zwerven.

Daar heerlijk op een terrasje gezeten met een bakje koffie en een broodje, prima bediend door vriendelijk personeel van het Volkshuis, mensen kijken even de markt over, altijd fijn als je niets wilt kopen en wij zagen onder andere de Drogenapstoren, waar wij ook nog even onder stonden.

De Drogenapstoren, oorspronkelijk de Saltpoort (zoutpoort) genaamd, is gebouwd in 1444-1446 als stadspoort van Zutphen. Hij heeft maar kort als stadspoort dienstgedaan want hij werd in 1465 dichtgemetseld. Sindsdien draagt hij de naam Drogenapstoren, vernoemd naar Tonis Drogenap.

Later, nadat wij in een winkel een kapotte zonnebril hadden vervangen door een hele, gingen wij maar weer eens richting auto, daar kwamen wij voor de Drogenapstoren langs het beeld van Tonis Drogenap. 

De straatmuzikant Tonis woonde in Zutphen rond 1555 en vernoemde de toren naar zichzelf. Drogenap, was zijn bijnaam. Waarschijnlijk werd hij zo genoemd omdat hij nogal veel dronk(nap = drinkbeker). In 1999 werd besloten bij de toren een standbeeld van Drogenap op te richten. Kunstenaar Oscar Rambonnet koos ervoor om niet de figuur zelf, maar alleen diens kleding in brons weer te geven. Omdat het beeld hol is en aan de achterkant open, kan iedereen - letterlijk - in de huid van Drogenap kruipen. De voor Drogenap kenmerkende trompet maakt deel uit van het beeld.

Voor wij weer richting huis reden lekker nog in de schaduw alle oude en jonge ganzen gekeken bij de Houtwal en onderweg, langs de IJssel bij Terwolde zagen wij nog een prachtig bord staan, dat op ons wat tegendraads gedrag van toepassing is. 'Wie achter de kudde an sjouwt, loopt altied deur de stront'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver