vrijdag 26 mei 2017

Vingerhoedskruid in onze tuin

Het is eind mei en het mooie vingerhoedskruid begint te bloeien, ook in onze tuin. Geen idee, hoe het er ooit is gekomen, als onkruid, of aangeplant door vorige bewoners? In elk geval wij vinden het een mooie plant en laten ze hun gang gaan.

De plant komt in heel Europa voor en is daarbuiten bij geschikte omstandigheden vaak ingeburgerd. Goede plekken zijn gekapte plekken in het bos en andere omgewerkte, humusrijke een deel van de dag beschaduwde lichte gronden. Of het om wilde planten of verwilderde tuinplanten gaat is eigenlijk niet vast te stellen. In Nederlands Limburg en in de Achterhoek zou de wilde plant nog te vinden zijn. De witbloemige variant Digitalis purpurea 'Alba' heeft op de Nederlandse Rode lijst van planten gestaan. 

Deze plant heeft met zijn feeërieke uiterlijk mensen vroeger al geïnspireerd tot het verzinnen van lieflijke bijnamen. Wat goed is om te weten is dat deze meerjarige plant giftig is. Sommige mensen beschouwen deze plant als onkruid want hij zaait flink uit, maar hij is wel decoratief in de tuin. En hij wordt gebruikt in de geneeskunde.

De plant wordt gerekend tot de zogenaamde heksenkruiden, het wordt soms genoemd als ingrediënt voor heksenzalf.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver