dinsdag 9 mei 2017

Julianadorp – Groote Kaap

Fijn een paar dagen eropuit. Naar de Noordzeekust in de Kop van Noord-Holland. Huisje bij Groote Keeten vlak bij Callantsoog gehuurd en lekker de plekken in de omgeving verkennen en uitwaaien aan zee en in de duinen. Enige jaren eerder hadden wij hetzelfde al iets zuidelijker gedaan bij Egmond aan Zee. Op zich vind ik het in deze omgeving nog iets gemoedelijker en wijdser.

Rijdend van de supermarkt in Julianadorp langs de kust zuidwaarts kwamen wij langs de Groote Kaap.

De Groote Kaap is een ronde rood geverfde stalen vuurtoren met een wit lichthuis aan de Noordzeekust in de duinen tussen Groote Keeten en Julianadorp aan Zee op het grondgebied van de gemeente Schagen. De bouw van de toren was voltooid in 1966. De toren een vast optiek van de 6e grootte. De toren is 16,8 meter hoog en het licht heeft een hoogte van 31 meter boven de middenstand. Tegenwoordig zit er led-verlichting in de toren.

Overigens, doordat dit een sectorlicht* is, zie je als je ’s avonds op het strand bij Groote Keeten noordwaarts kijkt zag je slechts het licht van de verderop gelegen grotere vuurtoren van Huisduinen, Lange Jaap.


*Een sectorlicht is een lichtbaken dat alleen vanuit een bepaalde hoek te zien is, of waarvan de kleur van het licht verandert afhankelijk vanuit welke richting het wordt waargenomen. Het wordt gebruikt om de veilige zone aan te geven op een ruim water, vaak in samenspel met lichtboeien, maar kan deze boeien ook vervangen. Het is een vast licht waarvan de lichtcirkel in meerdere sectoren verdeeld is, waarbij in iedere sector het licht een andere kleur heeft (wit, rood of groen) of onzichtbaar is (duister).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver