donderdag 11 mei 2017

Vogeleiland, aalscholvers

Onze vaarvakanties in Nederland

Op onze vaartochten komen wij vaak aalscholvers tegen zoals bij het Vogeleiland in het Zwartemeer. Mooie bijzondere watervogels, maar niet altijd even geliefd.

Aalscholvers zijn goed duikende watervogels in zoet, zout en brak water. Ze kunnen hun ogen draaien, wat de meeste andere vogels niet kunnen. In tegenstelling tot andere watervogels zijn de veren van een aalscholver niet vettig. Ze nemen veel water op, waardoor ze na het zwemmen met gespreide vleugels moeten opdrogen. De aalscholver heeft het in Nederland niet altijd makkelijk gehad. Ze werden als concurrenten voor de vissers massaal afgeschoten, vergiftigd, verjaagd en zelfs opgehangen.
Vanaf 1985 stond de aalscholver in Nederland op de lijst van beschermde vogels. Vooral de kolonies rond het IJsselmeer groeiden daarna zo sterk dat de vogel in 1994 van de Rode Lijst is afgevoerd. De aalscholver is nog wel beschermd via de Vogelrichtlijn van de EU en andere internationale verdragen. De laatste jaren neemt het aantal aalscholvers niet meer toe.

Vogeleiland is een klein eiland in het Zwarte Meer, dat behoort tot de provincie Flevoland. Het is een natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten. Het is in 1942 ontstaan door het opspuiten van zand en bagger. Om het te behouden is het bedijkt. De naam lijkt terecht gekozen, want het is een plek waar minstens 60 verschillende soorten vogels komen of verblijven. Dit onder andere door de afwisseling van bos, riet en grasland. Ook allerlei landdieren (zoals vossen, herten e.d.) huizen op het eiland.

Ook op het Vogeleiland:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver