dinsdag 16 mei 2017

Arcen, bos, water en duinen

Dinsdag 31 mei 2016

Een midweek naar Limburg, deze keer eens niet Valkenburg, maar Arcen in Noord-Limburg. Veel gedaan en gezien, de Kasteeltuinen, de IJsvogel, het dorp in en rondstruinen in wat plaatsen in de buurt aan beide kanten van de grens.

Wij waren toch vroeg wakker. Vanaf 6 uur reden busjes achter ons huisje af en aan met Poolse arbeiders die naar de vele tuinbouwbedrijven in de omgeving werden gebracht.

Heel leuk vonden wij ook, om lekker vlak bij ons huisje met de hond de natuur in te gaan. Lekker struinen bij de visvijver of in de percelen aan de ander kant van de Dorperheideweg. Er zijn volop bossen en plassen en je ziet van alles leuks reeënsporen, de bloeiende margrieten en vingerhoedskruid, fazanten een specht en veel water en overal hoor je kikkers!

De plassen op de Dorperheide maken onderdeel uit van een complex zand- en grindgaten tussen de weg Nijmegen-Venlo en de Duitse grens. Hier ligt goed bruikbaar en winbaar zand dicht aan de oppervlakte. Deze industriële zandwinning heeft het oorspronkelijke landschap drastisch veranderd. Het vroegere landschap is deels een lager komen te liggen. De plassen van de Dorperheide liggen daardoor ingeklemd tussen hogere zandlichamen, met daarop vooral naaldbos en af en toe loofbos. De plassen hebben een zeer variabele oppervlakte en diepte. Sommige natuurvriendelijk ingerichte plassen zijn slechts enkele decimeters diep, de grote winputten zijn een maximaal diepte van 15 meter diep.

Wij houden van de afwisseling van bos, veld en water, ook het landschap even westelijker langs de Maas is er prachtig.

Meer over en vanuit Arcen staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver