dinsdag 30 mei 2017

Zaanse Schans, kost dus niks

18-7-2009 Met boot, hond, man, vrouw, zoon, dochter op vakantie

Vanuit Wormerveer passeren wij bij echt Nederlands weer in onze boot de Zaanse Schans en meren af in de jachthaven in De Poel, Koog aan de Zaan.

Vanmorgen de boodschappen nog gehaald in Wormerveer en rond 1 uur gaan varen. Wij waren als eerste door de brug na het schaft van de brugwachter. Wij zijn het kleine stukje naar de Zaanse Schans gevaren. Helaas slecht weer vandaag, regen en harde wind.

Door dit weer was het zicht op de molens tijdens het varen niet zo goed.


Gelukkig konden wij vieren later met de wandeling met onze hond alles nog eens van dichtbij bekijken. Als je gevaren hebt, ook al is dat niet zo lang, wil de hond toch uit worden gelaten he?

We verlaten de jachthaven, gaan achter het sportcomplex langs en steken zo over naar de Zaanse Schans. Het was nog middag en dus druk, maar je kunt dus gratis langs al die huisjes en molens. Helaas, hadden wij ons fototoestel niet mee, dus vanavond nog maar eens gaan kijken. Alleen met de mobiel hebben wij wat fotootjes gemaakt.


Prachtig om eens gezien te hebben, toeristische attractie nummer 1 van Nederland als Nederlander 40+ nu voor het eerst te zien. Maar goed, onze ouders, nog ouder zijn er volgens mij ook nog nooit geweest.

Er waren dus die middag nog veel mensen. ’s Avonds met de kinderen zijn wij dus nog eens geweest. Er zijn dan bijna geen toeristen meer en wij konden er heerlijk met zijn vieren rondkijken, lol hebben en foto’s maken, ook langs de eerste Albert Heijn zijn wij geweest.

De dag daarna nog maar even naar Zaandam zelf.

De Zaanse Schans ligt aan de Zaan, tegenover Zaandijk. Deze bekende openluchtattractie is formeel geen museum, maar is wel opgezet om het historisch erfgoed te bewaren. De woonhuizen zijn verhuurd aan bewoners, zodat er niet alleen toeristen naar het terrein komen.

De naam is ontleend aan de schans die Diederik Sonoy, gouverneur in dienst van Willem van Oranje, in 1574 liet bouwen om zo de Spaanse troepen tegen te houden. Tussen 1961 en 1974 werden vele oude gebouwen, waaronder enkele molens uit de Zaanstreek met diepladers naar de Zaanse Schans gebracht en in oude luister hersteld. Alleen de onderbouw van de verfmolen de Kat (oorspronkelijk een oliemolen) en van oliemolen de Bonte Hen, en ook oliemolen de Os staan nog op hun oorspronkelijke erf. Ook later zijn regelmatig gebouwen naar de Zaanse Schans verhuisd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver