maandag 22 mei 2017

De gele lis bloeit… niet meer in onze vijver

Om huis hebben wij vijvers. Er groeit en bloeit van alles, lisdodde, krabbenscheer, gele lis enzo, maar per vijver van nog geen vierkante meter. Het is dus wel een zaakje van bijhouden, anders wordt het rotzooi.

Nu liet ik van de week wat verder rondom huis de hond even uit, het is mei en overal langs de sloot staan ze weer in bloei, de gele lissen.

De gele lis (Iris pseudacorus) is een plant uit de lissenfamilie (Iridaceae), is een 0,8–1 m hoge oeverplant van zoet, stilstaand of langzaam stromend water. De plant groeit in water dat tot zo’n 30 cm diep is. De lange, smalle bladen hebben een iets opstaande middennerf en blijven het gehele jaar groen.

De bloemen zijn in mei tot en juni te zien en zijn 5–12 cm in doorsnee. De bloem heeft een groot groen schutblad, drie grote afhangende bloemdekslippen, en drie kleinere kroonbladen. Na de bloei zitten de zaden als een rolletje munten opgestapeld in driekantige zaaddozen. Deze bevatten luchtholten waardoor ze blijven drijven.

Rondom ons huis is de plant een bekend gezicht langs sloten en andere ondiepe waterwegen. Doordat de gele lis veel voedingsstoffen uit het water opneemt, kan deze bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver