vrijdag 19 mei 2017

Drents-Friese Wold, groene kikker

Wij deden jaren geleden met onze boot een tocht van Meppel omhoog via Assen richting Groningen en verder. Wij hadden fietsen mee, zo konden wij lekker op onze fiets eens even het bos in, het Drents-Friese Wold.

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een groot aaneengesloten natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe. Het ruim 61 km² grote nationale park bestaat uit bos, heide en stuifzanden.

Behalve bos, heide en stuifzand, ook hier en daar een poel met kraakhelder water. In zo'n poel zagen wij deze prachtige groene kikker.

Groene kikkers mooie amfibieën, alom aanwezig in vochtig Nederland. Toen wij in Harderwijk vlak aan het water woonden, hipten zij ongemerkt bij mooi weer wel eens het huis in en kwam zo'n kikker onder het hondenhaar 's ochtends van onder de bank te voorschijn. Ook heb ik bij nat weer (per ongeluk) eens eentje verpletterd, bij het naar buiten dragen van grof vuil, bij het laten vallen van een bos hout😕. Wij wonen nu trouwens nu op een stek, waar padden algemener zijn...

Groene kikkers komen in heel Nederland voor. Het zijn echte waterkikkers die vrijwel het hele jaar in en rondom het water te vinden zijn. De groene kikker is niet één soort maar een complex: Je hebt de twee soorten: meerkikker (grote groene kikker) en poelkikker (kleine groene kikker) die als ze paren hybriden kunnen vormen: de bastaardkikker (middelste groene kikker). In de natuur kunnen hybriden zich vaak niet voortplanten, maar uniek is dat middelste groene kikkers dat wel kunnen. Ze bezitten 2 sets chromosomen (één van de meerkikker en één van de poelkikker) waarvan ze er één gebruiken om te paren met een meerkikker of een poelkikker. Als een bastaardkikker paart met een meerkikker zal hij zijn eigen set poelkikker chromosomen gebruiken, paart hij met een poelkikker dan gebruikt hij zijn set meerkikker chromosomen. Op deze manier komen er altijd nieuwe bastaardkikkers uit de voortplanting en houdt de 'hybride soort' zich in stand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver