dinsdag 9 mei 2017

Blauwe reiger


Volendam 20 juli 2011 aan de Dijk, we zijn er met de boot, met slecht weer en een blauwe reiger hoopt schijnbaar nog wat te vinden op een vissersboot. Ben je veel op of bij het water, dan kom je er nog al eens een reiger tegen, of andere viseters zoals aalscholvers.

De bijna een meter grote blauwe reiger (Ardea cinerea) is net als de grote zilverreiger een vogel uit de reigerfamilie. en de bekendste vertegenwoordiger van de familie in België en Nederland. De vogel komt voor in de gematigde streken van Europa en Azië. De broeddichtheid is nergens in Europa zo groot als in Nederland.

De blauwe reiger is een vlees- en viseter die vissen en amfibieën eet, maar ook andere dieren als insecten en kleine zoogdieren worden wel buitgemaakt. De vogel is een veel geziene soort in ondiepe plekken van stadssingels en poldersloten en in weilanden; de reiger wordt vliegend gezien langs grachten en bij meren; de broedkolonies bevinden zich midden in de stad in hoge bomen of juist in volstrekt afgelegen bospercelen.

Sommige blauwe reigers zijn standvogels; andere verlaten hun broedplaats en trekken naar streken met een milder klimaat (Zuid-Europa en Zuid-Afrika).

Na twee dagen Volendam voeren wij binnendoor via Broek in Waterland naar...


Meer over en vanuit Volendam staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver