dinsdag 16 mei 2017

Hollum – Vuurtoren

Fijn een paar dagen vanaf Holwerd met de boot naar een mistig Ameland om daar wat om te huizen. De eerste avond wierp de krachtige vuurtoren bij Hollum steeds een helder licht over het dorp. De avonden er na niet…. dichte mist. De eerste ochtend was het nog niet zo mistig en kwamen wij er na een mooie wandeling over strand, duin en door het bos langs.

Bornrif is de officieuze naam van de vuurtoren bij Hollum op Ameland in de Nederlandse provincie Friesland. Bij de bouw heeft de toren geen naam gekregen, de naam werd pas in de jaren 80 van de 20e eeuw gegeven.

De vuurtoren werd in 1880 gebouwd, in opdracht van Koning Willem III. De toren is ontworpen door Quirinus Harder en werd gebouwd door gieterij Nering Bögel in Deventer. De afzonderlijke segmenten zijn naar Ameland verscheept en ter plaatse op elkaar geplaatst.

Sinds eind 2004 is de toren eigendom van de Gemeente Ameland en sinds 26 maart 2005 is de toren weer voor toeristen toegankelijk. De toren wordt als expositieruimte gebruikt. Bovenin is een werkkamer ingericht zoals deze vroeger door de vuurtorenwachter werd gebruikt.

De vuurtoren is 55 meter hoog en telt 15 verdiepingen. De trap heeft 236 treden, exclusief treden top. Het optiek is afkomstig van de voormalige vuurtoren te Ouddorp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver