dinsdag 23 mei 2017

Günne (D) de stuwdam


Zondag 10 augustus 2014 Als je over het pad loopt op het schiereiland tussen Möhnesee en Hevesee bij Delecke Südufer, zie je op een gegeven moment een informatiebord staan over, dat een groot deel van het dorp Delecke voor 1912 is afgebroken, omdat het stuwmeer er zou komen. Er waren foto’s te zien van woningen en mensen die er voor de tijd van het stuwmeer woonden.

Later die dag zijn we naar de stuwdam gegaan en hebben wij ons verwonderd over het hoogte verschil tussen de west- en oostzijde van de dam waar het tot 36 meter diepe 10 km2 grote meer op 214 meter hoogte ligt.

De Möhnesee ligt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, ontstaan door de bouw van de stuwdam in de periode 1908-13. Het stuwmeer ligt in de gemeente Möhnesee in het district Soest.

De belangrijkste reden voor de bouw was de watervoorziening. Maar ook de energiebehoefte van de opkomende industrie in het Ruhrgebied speelde een grote rol. Er werden twee turbines gemonteerd voor de elektriciteitsopwekking.

De dam werd zwaar beschadigd bij een bomaanval van de Britten in de nacht van 16 op 17 mei 1943, als onderdeel van Operatie Chastise. Er werd een groot gat geslagen met als gevolg een alles verwoestende vloedgolf en vele slachtoffers. De Duitsers wisten alles in 130 dagen weer te herstellen.

De dag erop zijn wij maar eens in Warstein gaan kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver