donderdag 31 oktober 2019

Jack Reacher

Ik lees geregeld een boek en ik had er gisteren weer een uit. 'Niets te verliezen' van Lee Child.

De Jack Reacher serie geschreven door de Brit Lee Child, een reeks waar ik inmiddels 3 delen van uit heb. Ik denk, dat er nog wel meer volgen. De boeken lees ik weekend's thuis, maar ook geregeld onderweg naar en van mijn werk in Utrecht. Gisteren had ik 'Niets te Verliezen' uit. Twee van deze thrillers heb ik voor een prikkie gekocht in de supermarkt Deen in Zwolle en de laatste bij een voordeelboekenwinkel in Apeldoorn.

Zelf zwerf ik graag, maar ja da's niet echt. Ik heb een fijn huis een lieve vrouw en leuke kinderen.
Jack Reacher zwerft ook, maar da's echt en dat soort verhalen waar de bijna 2 meter grote meer dan 100 kilo zware mannetjesputter tegen onrecht vecht en misdaden oplost vind ik leuk. Natuurlijk heeft ie in zijn avonturen ook een affaire, maar de man is niet gebonden en heeft geen kinderen.

Jack Reacher is een Amerikaanse ex-beroepsmilitair, wiens enige bezit is, de kleren die hij draagt, een tandenborstel, een pinpas, een verlopen paspoort en geld.  Hij is in 1960 geboren zwerft door de Verenigde Staten en beleeft onderweg van alles, waardoor hij gedurende de lengte van een boek op een plek verblijft. Hij slaapt in hotels en zijn zijn kleren vies, dan gooit ie ze weg nadat ie een goedkoop setje nieuwe confectiekleding heeft gekocht. Meestal lift ie van de ene naar de andere plek.

In het onlangs gelezen boek 'Niets te Verliezen' verblijft ie in 2 stadjes in Colorado, Hope een normaal klein provinciestadje waar ie welkom is en met agente Vaughan uit dit stadje lost ie een heftig milieudelict op in het nabijgelegen stadje Despair (een zogenaamde company town*), waar hij alles behalve welkom is.

Dus eigenlijk net als vroeger Lucky Luke strips, al had die dan nog een paard en leefde die meer dan honderd jaar eerder, aan het eind van een verhaal vertrok hij ook altijd weer.



Company town of fabrieksdorp is een plaats speciaal gebouwd voor of in opdracht van een fabriek, gelegen in dezelfde plaats. Ook in Nederland bestaan dergelijke plaatsen, zoals Heijplaat (RDM) en Nijverdal (KSW).

In december 2019 heb ik er weer een uit, nummer 4 Tegendraads, dit deel begint in de Keys in Florida en verplaatst zich daarna naar New York onder andere op de 88ste verdieping van een van de Twin Towers (die mij  vrouw in ik ook bezochten) waar Hook Hobie kantoor houdt en upstate New York langs de Hudson en er wordt nog heen en weer gevlogen naar Hawaii via St. Louis. Het boek is uit 1999 dus van 2 jaar voor de aanslag op 11 september 2001 en wat nu zit Reacher aan het eind van dit boek aan een huis vast?

Op 13 maart 2020 weer eentje uit die ik 6 april in de Lidl had gekocht, Ga nooit terug, waar Jack Reacher terug gaat naar zijn oude eenheid de 110th MP Special Unit nabij Washington DC , omdat ie nieuwsgierig was naar Susan Turner, de huidige majoor, die hij aan de telefoon had gehad. Zij en vervolgens Jack ook worden ten onrechte beschuldigd van misdrijven, die zij samen na een ontsnapping dienen op te lossen.

Dit boek heb ik afgelopen weekend vlot uit kunnen lezen. Door het Corona-virus, waardoor ik zaterdag geen voetbalactiviteiten had en mijn lief die in de nachtdienst zat, had ik extra veel tijd om te lezen. Bovendien heb ik afgelopen donderdag op Netflix de Jach Reacher film One Shot gezien. In verhouding tot de beschrijving van Reacher in deboeken is die Tom Cruise wel een heel klein Jack Reachertje.

Op Sinterklaas 2020 heb ik onder andere het boek Achtervolging gekregen. Op 2e kerstdag 2020 had ik deze uit.

gelezen in maart 2021

Gelezen in mei 2021
Gelezen in juli 2023
Gelezen in juli 2023


De hele serie omvat:
De affaire - The affair (prequel) -> gelezen
Mississippi, 1997 – terug naar een beslissend moment in het leven van Jack Reacher. Een vrouw wordt gruwelijk vermoord vlak bij een legerbasis. Reacher, majoor bij de militaire politie, wordt eropuit gestuurd om informatie te verzamelen. Samen met sheriff Elizabeth Deveraux probeert hij de waarheid te ontdekken, tegen alles in. Dit wordt het keerpunt in de loopbaan van Jack Reacher: gehoorzaamt hij het leger, of zijn principes?
Jachtveld - Killing floor
Lokaas - Die trying
Tegendraads - Tripwire -> gelezen
Ex-militair Jack Reacher is als klusjesman in volstrekte anonimiteit neergestreken in Key West, Florida. Het bevalt hem dan ook helemaal niet dat privédetective Costello navraag naar hem blijkt te doen. Wanneer Costello even later vermoord wordt aangetroffen, beseft Reacher dat het tijd is om weer op te stappen.
Maar iets zit hem dwars: wie is Costello's opdrachtgever? Wanneer Reacher het spoor volgt, geholpen door de slimme en mooie advocate Jodie Garber, wordt steeds duidelijker dat de inzet hoog is: de broodwinning van een hele gemeenschap...
De bezoeker - The visitor
Brandpunt - Echo burning -> gelezen
Texas. Ex-militair Jack Reacher probeert in de moordende hitte een lift te krijgen als hij wordt opgepikt door Carmen Greer. Reacher had nooit gedacht dat iemand als Carmen zou stoppen: ze is mooi, jong en rijk. Maar Carmen blijkt vooral doodsbenauwd voor haar echtgenoot.
Om haar te beschermen gaat Reacher mee naar haar ranch. Voor hem is het al snel duidelijk dat hij in het desolate, broeierige hart van Texas in een wespennest is beland, waar niemand is te vertrouwen...
Buitenwacht - Without fail
Spervuur - Persuader
De vijand - The enemy
Voltreffer - One shot -> film gezien
Wanneer een sluipschutter met 6 schoten 5 mensen om het leven brengt, wijst al het bewijsmateriaal in de richting van de man in hechtenis. Wanneer de verdachte ondervraagd wordt, zegt hij maar 1 ding: "Zoek Jack Reacher!"  Zo begint een buitengewone zoektocht naar de waarheid, waarbij Jack Reacher tegenover een onverwachte vijand komt te staan die een talent voor geweld heeft en een geheim moet bewaren.
Bloedgeld - The hard way
De rekening - Bad luck and trouble
Niets te verliezen - Nothing to lose -> gelezen
Twee stadjes in Colorado: Hope en Despair, met elkaar verbonden door een twintig kilometer lange weg en een onsmakelijk geheim... Jack Reacher komt bij toeval in Hope aan. De volgende halte op zijn route is Despair, waar hij tot zijn verbazing door de politie wordt opgepakt en wordt teruggebracht naar de gemeentegrens van Hope. Reacher is een rechtlijnige man. Hij wil vooruit, niet achteruit, en dus besluit hij te onderzoeken waarom hij niet welkom is in Despair, een stad die geregeerd wordt door de tirannieke eigenaar van een immense staalfabriek. 
Sluipschutter - Gone tomorrow
61 uur - 61 hours
Tegenspel - Worth dying for
Achtervolging - A wanted man -> gelezen
Een koude winteravond in Nebraska. Jack Reacher probeert een lift te krijgen richting Virginia. Hij is vastbesloten Susan, het nieuwe hoofd van zijn oude afdeling, eindelijk te ontmoeten. Maar er is weinig verkeer, en met zijn recent gebroken neus ziet hij er niet bepaald uit als een gezellige passagier. Pas na anderhalf uur stopt een donkere Chevrolet. Twee mannen voorin, een vrouw op de achterbank. Jack stapt in. Ze zijn nauwelijks onderweg of hij beseft: dit is een heel fout gezelschap. Die avond is er een man vermoord ? waarschijnlijk geliquideerd. FBI-agente Julia Sorenson gaat meteen achter de daders aan, en komt op het spoor van de Chevrolet. Algauw bemoeit ook de CIA zich met de jacht. Jack Reacher zit in de nesten... Het verhaal speelt zich verder af in Iowa en Kansas City Missouri. Verdere hoofdpersonen zijn de oude sheriff Goodman uit een dorpje in Iowa, de pasagiers in de auto waarin Reacher liftte de heren Mc Queen en King en Karen Delfuenso. Bijzonder is dat als ie aan het eind van dit verhaal weer staat te liften nog onder de modder moet zitten, na alle acties in het voormalig militaire complex op het platteland van Iowa.
Ga nooit terug - Never go back -> gelezen
Virginia. Jack Reacher gaat terug naar zijn oude hoofdkwartier: de 110th MP Special Unit – zijn enige thuis. Op weg naar Susan Turner, de nieuwe majoor, met haar warme, intrigerende stem. Zij blijkt echter verdwenen, en Reacher wordt beschuldigd van een misdrijf. Natuurlijk vecht hij terug: tegen het leger, de FBI, de politie en vier onbekende schurken. Hij vecht voor de waarheid en voor rechtvaardigheid.
Persoonlijk - Personal > gelezen
Ex-militair Jack Reacher is in Seattle als hij een bericht aantreft in de krant: zijn oude collega’s hebben hem nodig. In Parijs heeft een ervaren sluipschutter geprobeerd de Franse president te vermoorden en er is slechts één mogelijke verdachte. Jack Reacher is enige die de verdachte kan vinden. Hij gaat de oceaan over naar Parijs en vervolgens reist hij naar Londen, op jacht naar een sluipschutter met een onberekenbare wraaklust. Dit keer is het persoonlijk.
Daag me uit - Make me
Onder de radar - Night school
Nachthandel - The midnight line -> gelezen
Jack Reacher vindt een kleine damesring van de academie West Point. Wie zou van zoiets afstand doen? Jack Reacher gaat op zoek naar de eigenaresse en laat zich niet tegenhouden. Jack Reacher maakt een wandelingetje in een stad in de Amerikaanse Midwest. In de etalage van een pandjeshuis valt zijn oog toevallig op een sieraad, een kleine damesring van de academie West Point. Als oud-student van deze militaire academie weet hij hoe veel deze ring betekent: wie zou van zoiets afstand doen? Jack Reacher gaat op zoek naar de eigenaresse en laat zich niet tegenhouden. Dit brengt hem naar Rapid City South Dakota en Laramie en omgeving in Wyoming.
Op doorreis - No middle name
Verleden tijd - Past tense -> gelezen
In Verleden tijd gaat Jack Reacher op een avontuurlijke zoektocht naar zijn verleden. Jack Reacher, de eeuwige zwerver, bevindt zich toevallig in een kleine stad in New Hampshire en herinnert zich dat zijn vader daarvandaan komt. Maar als hij op zoek gaat naar diens vroegere huis, blijkt er helemaal nooit een Reacher in New Hampshire te hebben gewoond. Familiegeheimen komen terug en achtervolgen Jack Reacher in deze opwindende thriller – zijn persoonlijkste avontuur tot nu toe.
Blauwe maan - Blue moon
Jack Reacher is een voormalig militair agent, opgeleid om altijd een oogje in het zeil te houden. Hij zit in een Greyhoundbus en kijkt naar een oudere man die slaapt in zijn stoel en die een dikke envelop met contanten uit zijn zak heeft hangen. Een andere passagier kijkt ook... uiteraard met de gedachte snel rijk te worden. Wanneer de overvaller eindelijk een poging waagt, schiet Reacher te hulp. De oude man is hem dankbaar maar weigert Reachers aanbod om hem thuis te brengen. Hij is kwetsbaar, bang en zit duidelijk in grote problemen. Elders in de stad strijden twee meedogenloze, rivaliserende criminele bendes – de ene Albanees, de andere Oekraïens – om de macht. Hebben ze de controle over de oude man en diens leven? Zal Reacher toekijken en slechte dingen laten gebeuren? Of kan hij de situatie zo beïnvloeden dat die in ieders voordeel is?
De wachtpost - The sentinel * Geschreven door Lee Child & Andrew Child (jongere broer van Lee)
Liever dood dan levend - *
Geen plan B - *
Het geheim - *

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver