zondag 4 juni 2017

Kerst in oud Kampen

In het laatste weekend voor de Kerst rij je na vier uur ’s middags even van Zwolle naar Kampen om daar van het prachtige festival Kerst in oud Kampen te genieten.

Ook al is het dan vaak regenachtig in Nederland. Bij dit festival kom je altijd heerlijk in de kerstsfeer. Het mooie is, dat de nadruk op theater ligt en niet op kopen en eten. Wat mij betreft dus veel meer kerst op dit festival, dan zelfs op de bekendste kerstmarkten, zoals bijvoorbeeld die in Dortmund.

Leuk was bijvoorbeeld (ook al heeft, dat dan niet veel met kerst te maken) wij er laatst het Gribus Rariteitenkabinet in caravans zagen. Ooit aan het begin van de 21ste eeuw, zagen wij dit rariteitenkabinet op een vakantie op Schiermonnikoog.

Erg leuk op Kerst in oud Kampen 2015, was de steile wand een 'nostalgische' kermisattractie met antieke motoren van Henny Kroeze:



In de 2017 was de straat van het licht een topper in KioK.


Eerste kerstdag is de eerste dag van het kerstfeest. Het is een christelijke religieuze feestdag die wordt gevierd op 25 december, maar in de meeste oosters-orthodoxe kerken, die de juliaanse kalender gebruiken in de liturgie, wordt het feest 13 dagen later gevierd. Eerste kerstdag wordt meestal thuis in familiekring gevierd. 's Avonds vindt er vaak een speciale avondmaaltijd, een kerstdiner, plaats. Ook kan men met familie een restaurant bezoeken voor een diner. In sommige landen, zoals Ierland en Spanje daarentegen, is Kerstmis een familiefeest dat in huiselijke kring gevierd wordt. Restaurants, pubs en winkels zijn dan vaak gesloten en het openbaar vervoer ligt grotendeels stil.

In de prechristelijke Germaanse traditie was 25 december de eerste dag van het twaalfdaagse joelfeest, waarop gevierd werd dat de dagen weer langer werden. Constantijn de Grote koppelde dit Germaanse feest aan de geboorte van Jezus en bepaalde dat het kerstfeest voortaan altijd op 25 december moest worden gevierd.

In de meeste kerken vindt er 's morgens een kerkdienst plaats, die veelal druk wordt bezocht. Vaak is er een koor en zingt men traditionele kerstliederen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver