woensdag 30 december 2020

Paard

 6 Mei 2018 fietste ik een rondje Apeldoorns kanaal en bij Wapenveld stond onder aan een rivierduin, dit groepje paarden. Paarden, mooie dieren. Ik mag ze graag zien in de wei. Een grote kudde wilde paarden zoals de Przewalskipaarden in Natuurpark Lelystad, of de paarden in de Oostvaardersplassen zijn ook mooi om te zien.

Paardrijden heb ik een paar keer gedaan, een keer met collega's vanuit een manege in Noordwijkerhout. Dit was leuk, maar in vergelijking met het paardrijden, dat ik op vakantie bij mijn familie in Amerika heb gedaan, maar een stijve bedoeling. In Amerika zijn ze veel minder van de etiquette en maniertjes bij het paardrijden en dan is het veel leuker om er met een paard op uit te gaan.

Tsja, paarden. Overigens ik ben ook gek op paardenrookvlees.


Het paard (Equus ferus caballus) is een gedomesticeerd hoefdier uit de orde der onevenhoevigen, en de familie der paardachtigen (Equidae). Het gedomesticeerde paard wordt voornamelijk gehouden als rij- en trekdier.
Vermoedelijk stammen alle paardachtigen af van het dageraadspaard (Hyracotherium), een niet meer dan 50 cm hoog zoogdier dat zo'n 50 miljoen jaar geleden leefde. Via verschillende stadia, waarbij onder andere het aantal tenen afnam, het gebit zich wijzigde en het dier groter werd, ontwikkelde zich uiteindelijk Equus ferus. De evolutie van het paard vervolgde zich in Noord-Amerika, van waaruit verschillende soorten paardachtigen in de afgelopen miljoenen jaren naar Eurazië migreerden. 
Zo'n 5 miljoen jaar geleden ontstond Equus, die voorkwam op de vlaktes van Noord-Amerika en Eurazië. Het paard is in Amerika kort na het einde van de laatste ijstijd uitgestorven De oorzaak hiervan is onbekend, maar viel samen met de intrede van de eerste mensen in Amerika. Tamme en verwilderde paarden die thans in Amerika leven, stammen voor een groot deel af van Andalusiërs (en Iberische pony's) die vanaf circa 1500 door de Spanjaarden en de Portugezen werden ingevoerd, later aangevuld met fokmateriaal van werk- en sportpaarden uit Angelsaksische gebieden. Door het fokken van paarden is hun diversificatie in een stroomversnelling geraakt. Voor verschillende doeleinden zijn verschillende rassen gefokt, zoals trekpaarden, tuigpaarden, veelzijdigheidspaarden en sportpaarden. De merries waren rond 1900 meestal opgenomen in regionale stamboeken, maar door het aanvoeren van hengsten van elders kon toch binnen enkele jaren een heel andere lijn gebracht worden in de fokrichting. Zo ontwikkelden vele warmbloedrassen zich in de loop van de twintigste eeuw van zware tuig- en landbouwpaarden tot moderne sport- en veelzijdigheidspaarden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver