zondag 13 oktober 2019

Loenen, waterval

Juli 1998

Jaren geleden, onze dochter was 4, onze zoon 3. Het was vakantietijd en het werd de 2e grote vakantie met ons eigen stormtent. Onze hele kampeeruitrusting inclusief 4! fietsen ging op een aanhanger en onze schoonouders brachten ons van Harderwijk naar Beekbergen.
De bestemming was de Euroase camping Beekbergen (tegenwoordig een Droompark) vlakbij de Loenense waterval

Wij zetten onze tent op tegenover een oud  toiletgebouw. Al gauw kregen we van buren en met name mensen met vaste staanplaatsen te horen, dat ze actie voerden. De eigenaar van het park wilde van de caravans en tenten op zijn terrein af en alleen nog maar chalets en huisjes. Dat is dus uiteindelijk ook gelukt. Triest en vervelend en er zijn meer voorbeelden van, maar wij zouden hier toch maar 2 weken zijn en volgend jaar zetten wij sowieso onze tent weer ergens anders op.

Als wij het terrein afliepen kwamen wij binnen een paar minuten bij de grootste waterval van Nederland uit in de Vrijenbergerspreng. Het water stort in drie trappen meters naar beneden. De Loenense waterval is de grootste waterval van Nederland. Een paar kilometer stroomopwaarts is nog een kleinere waterval van twee trappen. Fijn om zo met onze twee kleutertjes door het ondiepe water tussen 2 trappen over te steken. Ze vinden het best spannend.

Onze zoon van 3 leerde op deze camping zonder zijwielen fietsen, maar voor grotere afstanden, naar Apeldoorn, Loenen, Beekbergen, Lieren, speelpark De Brug in Eerbeek en langs het wildviaduct bij de Woeste Hoeve Hoenderloo gaan ze nog lekker bij ons achterop.

In Apeldoorn bezochten wij de grote kinderboerderij Malkenschoten, in Lieren dronken wij wat lekkers in de restauratiewagen op het stoomtrein station en in Hoenderloo lekker in een restaurantje aan de boerenpatat met uien, champignons, spekjes en boontjes.
Als wij niet in het bos waren, waar de zandhagedisjes voor ons weg schoten, maar gewoon op de camping waren, vermaakten wij ons in speeltuin of zwembad met zo nu en dan zo'n blauw schatkist ijsje met verrassing voor de kinderen.
's Avonds vermaakten die twee zich met het kindertheater van Loek Pannenkoek. Dat vonden ze soms hilarisch.

Voor ons een biertje op zijn tijd, soms zaten we daarvoor bij verre familie van mijn vrouw, twee achternichten uit Apeldoorn, die vaste plekken op deze camping hadden. Ook zaten ze wel bij ons. Ja onze rode plastic opvouwbare picnicktafel was best sterk. De dames hadden Hollandse maten en konden toch samen met gemak aan een kant van de picnicktafel zitten, zonder dat ie kiepte of inklapte. 
Onze zoon was zo nu en dan een klimgeit en beklom als wij even niet keken (of stiekem toch wel) een van de drie hoge coniferen schuin tegenover onze tent tot metershoog. Ja en 's avonds als wij voor onze tent een biertje drinken en wij binnen de looplamp aan in top hadden hangen, leek het net een baken.

Zo hoorden wij op het kleine radiocassetterecordertje voor de tent op 11 juli onze eerste vakantiedag ook het Nederlands voetbalelftal 4e op het WK in Frankrijk worden na  een 1-2 nederlaag tegen KroatiĆ«. TV hoorde bij het kamperen niet bij onze uitrusting. Op dezelfde manier hoorden en volgden wij de finale een dag later met de gezondheidsproblemen van Ronaldo en de overwinning van Frankrijk met 3-0 op BraziliĆ«. Toen wisten wij nog niet, dat wij bij de finale, die Frankrijk 20 jaar later zou winnen, zelf in Frankrijk zouden zitten en ook alles van het feest mee zouden krijgen.

Ja de tent vakantie bij de Loenense waterval in Beekbergen was echt heel leuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver