vrijdag 16 juni 2017

Weesp – De Eendragt en de Vriendschap

Onze vaarvakanties in Nederland

Na Ouderkerk, Vinkeveen, Nieuwersluis en Loenen aan de Vecht voeren wij met onze boot naar het stadje Weesp.


27-7-2011 Met zijn vieren met onze boot op vakantie (pa + ma, 2 pubers en een hond)

Vanmorgen in Loenen waren wij al snel op de rit. Voor tienen zaten wij met zijn allen al te ontbijten, voor half 11 voeren wij al de Vecht af. Eerst was het nog zonnig. Later voeren wij onder een grijs wolkendek. De geldkloppers in Loenen wilden wij gauw kwijt door de brug. Ondanks dat wij vandaag officieel gratis bruggen hadden, kregen wij op de Vecht toch nog 2x een klompje voor onze snufferd.  Wij gingen Vreeland, Nederhorst den Berg en Nigtevecht voorbij, maar eigenlijk vonden wij alleen het laatste stukje voor Weesp fijn varen. Voor de brug in Weesp hebben wij een box gepakt in Jachthaven WSV de Vecht. Voor 1 euro meer dan in Loenen hebben wij nu wel stroom op de steiger, een douche in de buurt en de potti kunnen wij hier ook weer legen.
's Middags ben ik nog met mijn zoon naar de skatebaan aan de andere kant van het stadje geweest, maar die was niet zo bijzonder. Daarna ook nog even met mijn lief gewinkeld, 2 nieuwe schemerlampjes gehaald bij de Blokker die nog het meest weg had van de winkel van Malle Pietje en pizza's bij de Albert Heijn. Dat was leuk eten, 8 x een halve pizza  bakken in het kleine oventje, biertje erbij!

Na de pizza's hebben mijn dochter en zoon lekker ijs gehaald in de ijssalon. 's Avonds zijn mijn lief en ik nog met de hond naar het torenfort en het bastion geweest en daarna hebben wij ook nog heerlijk ijs gehaald. De avond is zonnig.

Oh ja. Vlak na aankomst vanmiddag was onze hond nog even in de haven gepleurd.

28-07-2011

Dit voordat wij verder richting Muiden  en Almere Haven zouden. In Weesp hebben wij een prima tijd gehad in de jachthaven vlak bij het centrum. Prima service daar, o.a. voor vertrek de bilge nog even kostenloos afgepompt, aardige mensen!


Weesp had voor 1355 al een aarden en houten omwalling. 20 Mei 1355 verleende Willem van Beieren, graaf van Holland, stadsrechten aan Weesp. De stad lag namelijk strategisch aan de grens tussen het machtsgebied van de graven van Holland en de bisschop van UtrechtEr is langs de Vecht nog veel van de Stelling van Amsterdam te zien. De vesting met het Torenfort aan de Ossenmarkt en de in de omgeving liggende forten maakten deel uit van de Hollandse Waterlinie en later ook van de Stelling van Amsterdam. Ten oosten van Weesp ligt Fort Uitermeer, ten zuidoosten het Fort bij Hinderdam en ten noorden de vestingstad Muiden. 
Weesp is een leuk oud Hollands stadje met drie oude molens. Twee ervan staan aan de Vecht de Eendragt en de Vriendschap.
De Vriendschap is een in 1900 gebouwde windmolen op de plek van de in 1899 afgebrande molen. Het is een achtkante korenmolen van het type stellingmolen met een grenen, onderbouw en een houten, rietgedekte bovenbouw. De Eendragt is een in 1691 als moutmolen gebouwde windmolen. De molen is een achtkante korenmolen van het type stellingmolen met een stenen onderbouw en een houten, rietgedekte bovenbouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver