vrijdag 2 juni 2017

Zwolle, de vliegende rat

Iedereen in Nederland kent hem en komt hem tegen, net als wij samen afgelopen weekend bij een dagje rondzwerven langs de IJssel tussen Zutphen en Zwolle, de stadsduif. Na het eten nog een ijsje halen. De duiven op het terrasje waar je zit zijn niet bang, ze komen bij je op het tafeltje zitten, om het laatste frietje van de vorige bezoeker te bemachtigen. en lopen rond vlak bij je tafeltje over het plein.

Ook als je een oude toren beklimt, zoals de Oldehove in Leeuwarden kom je ze tegen in de nissen, de hele boel er om heen wit gescheten, ach het hoort erbij in de stad.
Stadsduiven in Zwolle


De stadsduif (Columba livia) is een eerst gedomesticeerde en later weer verwilderde afstammeling van de rotsduif. Stadsduiven kunnen in steden hoge populatiedichtheden bereiken, broeden het gehele jaar door en kiezen zelf hun partner. De menselijk gestuurde selectie uit hun voorgeschiedenis (domesticatie) is volgens het Nederlandse soortenregister deels ongedaan gemaakt.

Stadsduiven foerageren en broeden wereldwijd in steden. In steden is veel voedsel en er zijn rotsige broed- en schuilplaatsen. De uitwerpselen van stadsduiven kunnen zorgen voor overlast, schade aan gebouwen, onhygiënische situaties en gezondheidsrisico's voor mensen. De stadsduif wordt soms wel "vliegende" rat genoemd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver