dinsdag 13 juni 2017

Na een jaar, de waterlelie bloeit!


In juni 2016 hebben wij 'ons merengebied' aangelegd. Allemaal vijvertjes verspreid in onze tuin van speciekuipen ingegraven. Er moesten natuurlijk ook waterplanten in en bij. Sommigen, zoals de munt deden het geweldig. de dotterbloem werd in het eerste jaar al snel door onze hond gemold (per ongeluk), maar de witte waterlelie heeft in het eerste jaar helemaal niet gebloeid. Wij waren al bang voor een miskoopje! Maar nee nu een jaar verder, bloeit ie prachtig in ons ronde vijvertje in de voortuin.

De witte waterlelie (Nymphaea alba) is een algemeen voorkomende waterplant met drijvende bladeren. De witte waterlelie groeit in stilstaand en zwak stromend water met een diepte van maximaal 1,5 m. Tegen watervervuiling is de plant redelijk goed bestand.

De bladeren zijn min of meer rond en drijven op het wateroppervlak. Ze hebben een hartvormige voet. De bladsteel is rond en heeft grote luchtkanalen die lucht naar de wortelstok geleiden.

Witte waterlelies hebben geurige, witte bloemen 10-20 cm doorsnee, die op het wateroppervlak drijven. De alleenstaande bloemen staan alleen op cilindrische bloemstelen. Er zijn twintig tot vijfentwintig puntige kroonbladeren en vier kelkbladeren. De zittende stempels vormen een oranjegele knop met acht tot vierentwintig stempelstralen.

De vrucht rijpt omder water en heeft meestal de vorm van een fles, maar is soms bolvormig. De zaden worden door het water verspreid. De plant houdt van zon en bloeit in de maanden juni tot augustus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver