vrijdag 9 juni 2017

Muiden, Muiderslot (NH)

Onze vaarvakanties in Nederland

Her en der in Nederland heb je kastelen, zelfs in Almere is een poging gedaan een kasteel te bouwen, maar onderweg met de boot van of naar Holland, zijn we meerdere keren langs bekendste kasteel van Nederland gevaren: Het Muiderslot. Vroeger heb ik er ook wel eens binnen rondgekeken.

Tussen Weesp en het IJmeer passeerden wij op 23 juli 2009 in Muiden het Muiderslot.

Het Muiderslot is een vierkante waterburcht. Op iedere hoek staat een ronde toren. Binnen de muren staat een groot gebouw met trapgevels. Het kasteel heeft een slotgracht met een ophaalbrug. Er is ook onder meer een gerestaureerde moestuin en een kruidentuin.


Onzeker, wanneer het gebouwd is. Meestal zegt men dat het rond 1280 door graaf Floris V werd gebouwd, maar mogelijk bestond het kasteel toen al en heeft de graaf het slechts gekocht. Het kasteel werd gebouwd aan de monding van de Vecht in de Zuiderzee.

Floris V werd op 27 juni 1296 in de omgeving van het kasteel vermoord. Tijdens een valkenjacht werd hij gevangen genomen door de deelnemende edellieden Gijsbrecht IV van Amstel en Herman van Woerden. Hij werd 5 dagen gevangen gezet in het kasteel. Bij een ontsnappingspoging werd hij, door onder anderen Gerard van Velsen, gedood met 22 messteken.


Het kasteel werd vervolgens verwoest door bisschop Willem van Mechelen, die vermoedelijk met de stenen van het Muiderslot kasteel Vredelant (Vreeland) liet uitbreiden. Het Muiderslot werd pas 70 jaar later werd door graaf Albrecht van Beieren rond 1370 op dezelfde plaats en met dezelfde plattegrond weer opgebouwd.

In de Franse tijd gebruikte het Franse leger het kasteel als kazerne. Vanaf 1795 werd het slot niet meer bewoond en raakte het in verval. Het Ministerie van Oorlog gebruikte het als opslagplaats, tot het gebouw te bouwvallig werd. In 1825 werd het voor sloop te koop aangeboden. Na vele oproepen aan koning Willem I, onder andere van historicus en literator Samuel Iperusz. Wiselius, werd de verkoop echter verhinderd. Toen kwam het in handen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De restauratie in 1895 werd uitgevoerd onder leiding en volgens plannen van Pierre Cuypers.

Meubels, gebruiksvoorwerpen en schilderijen die momenteel in het kasteel zijn te bezichtigen stammen uit de 17e eeuw. In die periode leefde de schrijver Pieter Corneliszoon Hooft in het kasteel. Hij verzamelde andere kunstenaars om zich heen, de Muiderkring genaamd.

Buiten het kasteel is een pruimenboomgaard, die ook al bestond in de tijd van Hooft. (Een beroemde uitdrukking van Hooft tegen de andere leden van de Muiderkring: “Tot ziens in de pruimentijd”).

Meer over en vanuit Muiden staat in onderstaande stukjes





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver