vrijdag 16 juni 2017

Onze tuin vol papavers

In juni zijn ze er in eens allemaal weer in onze tuin. De papavers, of klaprozen.

Wonderlijk hoe de in maart nog zo kale tuin in juni alweer een soort van oerwoud aan het worden is, met o.a. alle stokrozen en papavers. Ondertussen blijven wij de gft-container vullen met zevenblad en andere uitgebloeide zooi na de bloei gesnoeide struiken. Ja je blijft lekker bezig in je vrije tijd in de tuin.

Klaproos of papaver (Papaver) is een geslacht van bloeiende planten. Uit de slaapbol (Papaver somniferum), wordt opium gewonnen. Deze soort wordt ook als sierplant gebruikt. De wilde kaproos die in Nederland groeit, komt vooral voor op droge zanderige grond die kort geleden omgewoeld is, zoals op spoordijken of op opgespoten zandvlaktes. De zaden van de klaproos behouden onder de grond erg lang hun kiemkracht en ontkiemen als ze, soms na jaren, weer aan de oppervlakte komen. De klaproos is dan ook een echte pioniersplant. Klaproos heeft geen nectarklieren, maar levert hoogwaardig stuifmeel voor bijvoorbeeld de honingbijen.

Plukken om in een vaasje te doen heeft geen enkel nut, na een dag is ie uitgebloeid, maar in de tuin bloeien er elke dag weer nieuwen. Een andere plant uit de papaverfamilie, die zich veel in onze tuin laat zien, is de stinkende gouwe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver