vrijdag 9 juni 2017

Thuis vogels voeren, kijk ‘n pimpelmeesje

’s Winters zit je niet gauw in de kou buiten, maar zoals vaak lekker binnen achter glas. Heb je een goed gevuld vogelhuisje dan is er altijd wel wat te zien, zoals een pimpelmeesje dat pinda’s komt eten, want daarna is het zo heerlijk zuipen ;-)

De pimpelmees (Cyanistes caeruleus) is een mees die in vrijwel heel Europa regelmatig voorkomt. Pimpelmezen zijn veel te zien in bossen, tuinen en struwelen. Ze zijn slim en, behendig.

Volwassen pimpelmezen zijn circa 12 centimeter met een spanwijdte van 17-20 centimeter en een gewicht van 12-15 gram kleiner dan de koolmees. De pimpelmees heeft een verenpak met kobaltblauwe kruin en staart en vleugels die duidelijk afsteken tegen het geel van zijn onderkant. Het verschil tussen mannetje en vrouwtje is nauwelijks te zien. Een jong is op de kop groenig en op de wang gelig. De roep klinkt als tsi tsi tsit, de zang is een hoog si si sirrr, gevolgd door bellende geluiden, en lijkt iets feller dan die van de koolmees. De vlucht van de pimpelmees is meestal gelijk aan die van andere mezen. In boogjes zweeft hij door de lucht, in de tussenpozen slaat hij met de vleugels.

Pimpelmezen zien elkaar anders dan wij ze zien, doordat zangvogels, waartoe pimpelmezen behoren, heel goed uv-licht kunnen waarnemen. Dit is essentieel voor het vrouwtje om het mannetje te kiezen waar zij de voorkeur aan geeft. Het gekleurde ‘petje’ is hierbij het belangrijkste deel van het mannetje dat indruk moet maken op het vrouwtje. Voor vrouwtjes spelen ook dans en zang van het mannetje, en aangeboden voer, een rol bij de partnerkeuze.

Pimpelmezen leven vooral in bosrijke gebieden en tuinen met veel groenen ze zijn schuwer dan koolmezen. Het is bekend dat ze trucjes kunnen leren om aan voedsel te komen. De gemiddelde levensduur van een pimpelmees in goede leefomstandigheden bedraagt ongeveer 3 jaar, maar  onder goede omstandigheden kan ook een leeftijd van 8 jaar worden bereikt.

In de broedtijd eten pimpelmezen voornamelijk insecten en insectenlarven. Zij nestelen in boomholten en in nestkastjes. Wanneer een koppeltje pimpelmezen elkaar heeft gevonden blijven zij gedurende 1 of 2 broedsels bij elkaar en nemen ze beide verantwoordelijkheid voor het voeren van de jongen. Het is echter niet vreemd als het koppeltje hetzelfde nest jaren achter elkaar samen gebruikt of dat het nest wordt overgenomen door één van hun jongen. Een nest bevat zo’n 10 tot 12 eieren waarvan meestal 80% uitkomt; 40% van de jongen wordt volwassen. Het grootste deel van de pimpelmezen overleeft strengere winters meestal niet.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver