vrijdag 9 juni 2017

Onze krokusjes

8 Februari '15, even wat opruimen in de tuin, de laatste sneeuw is net weggesmolten en de eerste krokusjes en sneeuwklokjes laten zich alweer zien. Ieder jaar komen ze weer, maar de laatste twee jaren al behoorlijk vroeg.

Krokus is een geslacht uit de lissenfamilie (Iridaceae), dat 90 soorten omvat. Hiervan is circa een derde deel herfstbloeier. Krokussen zijn vooral afkomstig uit de bergen rond de Middellandse Zee. Het grootste aantal soorten zijn afkomstig uit de Balkan en Klein-Azië, met uitzondering van Crocus vernus (L.) Hill, die men tot Centraal-Europa aantreft (Alpen en Karpaten), en een paar soorten die afkomstig zijn uit de bergen van Centraal-Azië.

De knollen dienen geplant te worden in goed doorlatende grond op een zonnig plekje, de herfstbloeiers vanaf einde juli, de winter- en lentebloeiers vanaf september. Voornaamste vijanden zijn de veldmuizen die er dol op zijn. Naast de grootbloemige krokussen, afgeleid uit selecties van de bonte krokus (Crocus vernus) en van de gele krokus (Crocus flavus), en de zogenaamde botanische krokussen, afgeleid uit selecties en hybriden van Crocus chrysanthus, bieden gespecialiseerde bollenkwekers een aantal botanische soorten.

De krokus is in Nederland terecht gekomen als stinsenplant, dat zijn planten in Nederland het eerst in tuinen van stinsen (stenen woningen van de Friese adel of aanzienlijk heren) te vinden waren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver