vrijdag 9 juni 2017

Kuifeenden in de sloot

’s-Morgens moet de hond eruit. Ik was erg vroeg en werk in april 2020 i.v.m. de Coronacrisis thuis. Mooi moment om, dan wat verder te kuieren. In de waterrijke omgeving bij ons kom je dan van alles tegen, blauwe reigers, smienten, wilde eenden, maar ook kuifeenden.

Met hun zwart-witte verenpak en nonchalante kuifje zijn de mannetjes van de kuifeend (Athya fuligula) onmiskenbaar. Deze middelgrote duikeend duikt in tegenstelling tot de bekende grondelende wilde eend naar hun voedsel. Het gele oog valt op van dichtbij. Dat laten deze eenden niet graag toe; ze zijn van nature vrij schuw. Het zijn vooral de diepere wateren waarop kuifeenden ronddobberen. Toch moet er nog wel enig licht doordringen tot op de bodem. Kuifeenden eten graag waterdieren die tussen de waterplanten leven. Ook de planten zelf worden wel gegeten. 
De kuifeend is in Nederland een jaarvogel, en vrij talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in groot aantal. De soort komt voor in het noordelijk Palearctisch gebied en overwintert in noordelijk Afrika en zuidelijk Azië.

kuifeenden en tafeleenden Twistvlietpark 16-1-2022


Nabij Hasselterdijk Zwolle 23-4-2020

Nabij Hasselterdijk Zwolle mei 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver