vrijdag 9 juni 2017

Lelijke kerstboom

Omhuizen 20-12-2014, hier kennen wij ook onze traditionele feestdagen. Op 25 en 26 december wordt er net als op veel plekken in de wereld kerst gevierd. Het traditionele kerstverhaal, gezellig met elkaar, veel lekker en spelletjes voeren de boventoon.

Tegenwoordig wordt de boom weer netjes opgetuigd, maar een paar jaar terug vonden wij dat nog echt een feestje voor onze nog kleinere kinderen.

We kochten een spar, zetten hem in een emmer, de rest lieten wij aan de kinderen over en dan krijg je zo’n boom:
Mooi Hé? 😉 Tsjah en zo’n kerstboom wat is dat nou eigenlijk?

Het moment waarop de kerstboom wordt opgetuigd verschilt van streek tot streek en van religie tot religie. In Nederland en België geldt de ongeschreven regel dat kerstbomen en andere kerstversieringen pas na Sinterklaas mogen worden aangebracht. Uiterlijk met Driekoningen (6 januari) wordt de boom weggehaald.

Wat heeft de boom met het kerstfeest te maken? Volgens een theorie heeft de kerstboom een Oudgermaanse oorsprong, hier stond de eik centraal in de midwinterviering. Als de boom in de winter te oud was, werd deze verbrand voor warmte. Pas in de middeleeuwen konden kaarsenmakers op grote schaal goedkope kaarsen maken die gebruikt werden om de boom mee te versieren. In een Frankische 13e eeuwse tekst wordt voor het eerst een groene boom vol kaarsen beschreven. Tijdens winters aan het eind van de middeleeuwen plaatsten Elzassers een boom, versierd met kaarsen, klatergoud, gekleurd papier, appels, koek en suikergoed in hun huis. Dit gebruik waaide pas halverwege de 19e eeuw over naar andere West-Europese landen.

Nou is het zo met onze sparretjes, de laatste jaren hebben wij naast de kerstboom ook nog wel 1 of 2 miniboompjes staan en die doen het na de kerst prima in de tuin, tot ze in een droge zomer weer eens de geest geven.

Voor de kerst gaan wij als het zo uitkomt er nog wel eens op uit naar KIOK of we ontmoeten de grootse kerstboom van Duitsland.
Behalve de kerstboom is ook de kerstster typisch een plant voor de kerstperiode.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver