vrijdag 29 april 2022

04-29 Internationale dag van de dans

29 april is sinds 1982 de Internationale Dag Van De Dans! Deze Dag is bedoeld om mensen die normaal niet met dansen bezig zijn bekend te maken met deze vorm van kunst. 

De International Dance Council (Counseil International de la Danse/CID) in 1982 de Dag Van De Dans in het leven geroepen. Op deze Dag laten (semi-)professionele en amateurdansers hun kunsten overal ter wereld zien om zo meer mensen geinteresseerd te krijgen in deze sport. De datum van 29 april is symbolisch, want dat is de geboortedag van Jean-Georges Noverr, de man die het moderne ballet in het leven riep.

Ja dansen, dat doe je wel eens als je uit gaat op goede muziek in een dancing op een feest of bij een concert. Meestal gewoon lekker los...

...maar ik heb ook leren stijldansen in 1979 bij dansschool Hub Adema in Leeuwarden, een paar maanden, daarmee had ik wel een pasje, dat je later ook nog eens naar de disco daar kon, kan mij nog een keer herinneren, op zondagmiddag direct nadat ik bij een wedstrijd van Cambuur was geweest.

Veel jaren later had ik zo nu en dan wel gedanst in disco's enzo, maar het stijldansen was weer volledig weggezakt. In 1991, het jaar voor wij trouwden gingen wij samen weer een paar maanden op dansles in onze toenmalige woonplaats Amersfoort, om het stijldansen opnieuw te leren. Wij kregen wel eens kritiek van de toen hoogzwangere dansschool lerares, want wij verzonnen zelf wel eens een beweging erbij in een dans, dat kon dus niet vond zij.

Na die paar maanden dansles, stijldansten wij nog wel eens op een bruiloft, maar verder gingen wij qua dansen lekker onze gang, soms in de woonkamer, soms op een feest of op een disco.

...en de laatste 2 jaar hebben wij alleen zo nu en dan even gedanst in de woonkamer op een heel dansbare plaat zoals bijvoorbeeld I'm an Albatraoz van AronChupa en Nora Ekberg (kun je horen op Radio Omhuizen).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver