dinsdag 4 mei 2021

Zevenblad

In onze tuin ben ik altijd weer bezig met het verwijderen van zevenblad. Dit plantje heeft heel veel goede eigenschappen, want het is eetbaar en zelfs erg gezond, het is ook geneeskrachtig en een (1) slechte eigenschap, het woekert verschrikkelijk en als je er niets aan doet bedekt ie op een gegeven moment bijna je hele tuinbodem. Dus het plukje dat op de foto voor het purperklokje staat heb ik vanmorgen gelijk verwijderd... ach en over twee weken staat het er weer. Zo blijf ik lekker bezig :)


En mijn lief kwam net thuis uit haar werk en aansluitend boodschappen gedaan, waarbij ze van de plantenafdeling van de supermarkt nog een mooie hangpot petunia's en een paar bakjes lavendel had meegenomen. Dus regen of geen regen, ik ga vanmiddag toch nog lekker even in onze tuin bezig.

Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae), die groeit op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, bermen en akkerranden op vochtige of bemeste grond. De stengels zijn hol en gegroefd. Zevenblad wordt 60–90 cm hoog. De plant heeft kruipende, ondergrondse uitlopers (rizomen). 

De plant wordt beschouwd als onkruid, omdat de wortelstok makkelijk afbreekt en het daardoor moeilijk te verwijderen is. Een beukenhaag kan een natuurlijke barrière vormen. De bladeren zijn onder aan de stengel zeventallig (vandaar de naam) en hebben drie blaadjes bovenaan en twee maal twee blaadjes onderaan het blad. Ze hebben een bladsteel met een buikige schede. Hoger aan de stengel zijn de bladeren vaak vijftallig. Zevenblad bloeit met een samengesteld scherm met twaalf tot twintig stralen zonder omwindsels. De bloeitijd is van mei tot augustus. Bloemen zijn meestal wit, maar soms wat roze met een doorsnede van 1 mm. Er zijn 5 kroonblaadjes met naar binnen gekrulde punten. Zevenblad draagt een eivormig, geribd vruchtje van 4 mm lang, waarvan de blijvende stijlen teruggeslagen zijn en de ribben maar weinig uitsteken. De vrucht is een tweedelige splitvrucht, waarvan de ronde deelvruchtjes maar één zaadje bevatten.

Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Zevenblad is eetbaar, de bladeren kunnen bereid worden als spinazie. Gedroogd smaakt het naar peterselie. In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma. De naam (podagra) verwijst daar ook naar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver