vrijdag 1 november 2019

Hulst


In het parkje waar ik dagelijks met mijn hond loop staan twee grote hulstbomen tussen een beuk en een tamme kastanje. Hulst is een mooie altijd groene struik of boom. In onze tuin staat er geen. Op zich geen nadeel wanneer je zomers veel op blote voeten loopt. In Harderwijk had onze buurvrouw wel hulst in de tuin. Die hulst stond tegen de schutting en erfgrens aan. Blaadjes vielen dan wel eens in ons gazon. Wanneer wij dan zomers in korte broek op blote voeten door het gras liepen en op een afgevallen blad stonden… AU!!!. Verder is het vooral een mooie boom, waarvan de takken het over twee maanden weer goed doen in kerststukjes.


De hulst (Ilex aquifolium) is een plant uit de hulstfamilie (Aquifoliaceae) die van nature voorkomt in het West- en Zuid-Europa, noordwest Afrika en zuidwest Azië. Het is de enige groenblijvende loofboom die van nature voorkomt in de Benelux. De hulst komt voor in beuken- en eikenbossen: de boom verdraagt een zure grond. De langzaam groeiende boom kan tot 10 meter hoog worden en gemiddeld 100 jaar oud. De leerachtige bladeren van de hulst zijn getand en voorzien van stekels. De plant heeft rode bessen. De hulst is een tweehuizige plant; de mannelijke en de vrouwelijke bloem komen op verschillende planten voor.  Hulst bloeit in mei en juni en wordt door insecten bestoven. Voor mensen zijn de bessen giftig, voor vogels niet. De larven van de bladmineerder voeden zich in en met hulstbladeren. Ook de bladluis Aphis ilicis voedt zich met hulstbladeren. 
De hulst wordt gebruikt in hagen en  kan schaduw goed verdragen. Er zijn vele cultivars ontwikkeld, die je kan vermeerderen door middel van stekken. De bladeren en bessen worden gebruikt in kerststukjes. Hout van de hulst wordt gebruikt voor meubilair en inlegwerk. Jonge  bladeren kunnen in juni worden geplukt en gedroogd. Thee die hiervan wordt getrokken, werkt koortsverlagend en urinedrijvend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver