maandag 18 november 2019

Wild zwijn


Als wij met de hond op de Veluwe wandelen komen wij altijd wel sporen van zwijnen tegen. Ze wroeten de grond langs de paden om, op zoek naar allerlei lekkers larven enzo. In het echt zien wij ze eigenlijk nooit vrij rond lopen. Wij zijn dus meestal op het verkeerde moment op de goede plek.

In wildparken krijgen wij ze wel te zien,  bijvoorbeeld in Warstein, eentje met klitten van de klittenplant in zijn vacht.


Het wild zwijn (Sus scrofa), everzwijn of ever, is een zoogdier uit de familie van de varkens (Suidae). Het wild zwijn heeft van de varkens van de Oude Wereld het grootste verspreidingsgebied, en komt in grote delen van Europa, Azië en Noord-Afrika voor. Het is de wilde voorouder van het gedomesticeerde varken.'

Wilde zwijnen zijn van nature in de schemering en 's nachts actief. Ze zijn omnivoor en eten gewassen als maïs, erwten, bonen, sommige aardappelrassen, granen, bieten en eikels, kastanjes en afgevallen fruit. Een veelvoorkomende voedselbron vormen ook klavers, grassen en kruiden. De wilg dient als bron voor vitamine A-inname. Paddenstoelen worden niet gegeten, terwijl ze wel dierlijke eiwitten innemen door het eten van gewonde dieren, jonge vogels, hagedissen, regenwormen, muizen en aas.Vaak wroeten ze met hun gevoelige snuit in de bodem. Door dit gewroet komt de minerale ondergrond vrij waardoor bepaalde zaden beter ontkiemen.

Wilde zwijnen leven in groepen die rotten worden genoemd en bestaan uit vrouwtjes met hun jongen en een- en tweejarige zwijnen. Een typische rotte bestaat uit twee à drie vrouwtjes en de groep bestaat vaak uit ongeveer twintig individuen. Groepen van groter dan 50 individuen zijn echter vastgesteld. Keilers leven buiten de paringstijd meestal solitair. Onvolwassen mannetjes kunnen zich soms in los groepsverband ophouden.

Het zwijn ziet slecht; zij kunnen een mens niet herkennen als deze zich niet beweegt. Hun reuk- en tastzin, echter is zeer goed ontwikkeld, waardoor ze in bijvoorbeeld Frankrijk voor het zoeken naar truffels worden ingezet. Wilde zwijnen hebben ook een zeer fijn gehoor.


Wilde zwijnen kunnen in gevangenschap 15 tot 20 jaar oud worden, in het wild 8 tot 10 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver