vrijdag 29 november 2019

Konijn

Mijn zwager en mijn zus hadden eens een konijn gekregen van een man die er vanaf wilde. De man had een Turks uiterlijk, de naam van dit konijn werd dus Turkie. Mijn zus schonk ergens in de 90-ger jaren Turkie aan ons. Eerst hielden wij hem in een nogal klein konijnenhok terwijl het een groot konijn was. Later breidde ik onze kippenren uit van nog geen 2 meter lengte naar een meter of 6. Onder in de ren ook gaas gedaan, aan de zijkanten fijnmazig gaas. Toen besloten wij alle huisdieren die daar konden wonen (dus niet de hond, kat en vissen) daar te gaan huisvesten. Zo kreeg Turkie een veel grotere leefruimte tezamen met kippen, kanaries, grasparkieten en nog een tweede hands konijn Bas Kloris. Let verder niet op de namen, want ze waren allebei van het vrouwelijke geslacht.

Beide onze tamme konijnen, hoewel Turkie beste bokkesprongen kon maken, waren aanmerkelijk groter dan het wilde konijn, dat je op heel veel plekken in Nederland tegenkomt, er heeft al eens een in onze achtertuin gestaan, toen Bas Kloris nog leefde en in de ren stond.

Je komt ze ook tegen in Wildpark Lelystad daar zijn het net als de reeën die je er ook ziet het wild, dat aan de  ‘goede’ kant van de afrasteringen loopt.


Het konijn (Oryctolagus cuniculus) is een zoogdier uit de familie der hazen en konijnen (Leporidae). Het is de enige soort uit het geslacht Oryctolagus. Het konijn wordt veel gehouden als huisdier.
Konijnen behoren niet tot de knaagdieren. Knaagdieren beschikken in het bovenste deel van het gebit over maar twee snijtanden, terwijl haasachtigen er vier hebben, waarvan de twee stifttanden achter de bovenste snijtanden staan. Het konijn leeft alleen van plantaardig voedsel. Ook eet ook het zijn eigen keutels op
Het wilde konijn heeft een kop-romplengte van 34 tot 50 centimeter en een lichaamsgewicht van 1,2 tot 2,5 kilogram. De staart is 4 tot 8 centimeter lang. Wilde konijnen zijn voornamelijk grijsbruin. De dieren hebben ook een roodbruine vlek in de nek. De oren van deze holengravers hebben een bruin puntje, de bovenzijde van de staart is zwartbruin. De buikzijde is blauwig grijs, de onderzijde van de staart is wit. Deze valt zeer op als hij wordt opgewipt. Sommige konijnen die maar half wild zijn kunnen wit of zwart zijn. Bij het wilde konijn zijn de oren maximaal tien centimeter lang en korter dan de kop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver