zaterdag 22 april 2017

Almere – Kasteel

29-7-2011 Met zijn vieren met onze boot op vakantie (pa + ma, 2 pubers en een hond)


Vanmorgen in Almere Haven weer lekker rustig begonnen, ik ben met mijn zoon nog even langs de Bruna en de Albert Heijn geweest. Wij wilden gaan barbecueën, maar het was weer koud en bewolkt en dus leek nasi ons beter. 
Rond 1 uur naar de sluis en pas om 2 uur waren wij er door. Rustig aan gevaren naar een plekje voorbij het kasteel*. Kregen wij nog een goede tip om de motor wat langer te laten lopen voor wij hem uit doen anders trekt de kop weer krom. Daar zullen wij voortaan aan denken.
De beide meiden zijn nog op de fiets naar de stad geweest en hebben eindelijk voetbalschoenen gevonden, mijn dochter is een fanatiek voetbalster. Ze vond mooie Puma voetbalschoenen in de aanbieding. Voor mij had mijn lief een mooie trui meegenomen.

Toen de twee weer terug waren uit de stad, had ik de nasi klaar. Met zijn vieren heerlijk gegeten.
Wij kwamen op dit plekje aan de rand van Almere nog mensen uit Lelystad tegen die wij negen jaar niet hadden gezien en toen een paar keer hadden getroffen in het Veluwemeer, het Wisentbos en bij het Larserbos. De eerste keren hadden wij zelfs nog een andere veel kleinere boot. Nog gezellig even gekletst.

Morgen weer verder, richting Biddinghuizen.


*Je hebt kastelen in Nederland zoals het Muiderslot, je hebt ruïnes in Nederland die ooit kastelen waren en je hebt een ruïne en dat is toch wel heel bijzonder, die ooit een kasteel had moeten worden. Kastelen spreken tot de verbeelding!

In 2003 voeren wij voor het eerst met onze boot voor het kasteel Almere langs en sliepen ook nabij dit slot in het passantenhaventje in de vaart, toen wapperden de stukken bouwplastic nog langs de muren. Zomer 2011 komende van Almere Haven onderweg naar de Hoge Vaart zagen wij dat het plastic allemaal wel weg was. Inmiddels heeft er al vele jaren geen bouwactiviteit meer plaatsgevonden en of dat nog ooit gaat gebeuren?

De bouwplannen van het kasteel dateren uit 1999. De eerste paal werd op 15 september 2000 geslagen. De kosten werden op 27 miljoen euro geraamd, later verhoogd naar 54 miljoen euro. Door financiële problemen werd de bouw in 2002 stilgelegd.

Het ontwerp is gebaseerd op het 13e-eeuwse Belgische kasteel Jemeppe in Hargimont. Er staat nu echter alleen een karkas in ruwbouw, maar het pand trekt jaarlijkse een stroom toeristen.

Anno 2020 is het nog steeds onafgebouwd en een hedendaagse ruïne.

Meer over en vanuit Almere staat in onderstaande stukjes


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver