vrijdag 28 april 2017

Maggiplant, voor in de soep

Om ons huis  hebben wij groot bouwland, maar een bescheiden tuin. Toch is het leuk elk jaar wat eigen groente en fruit te verbouwen en en daarna op te eten.

Eind maart hebben wij de eerste spullen opgekweekt en de eerste sla hebben wij al op. De eerste radijsjes zijn ook klaar, de mosterdplant bloeit en wij hebben ook een paar… Maggiplanten voor in de soep.

Eigenlijk heet deze plant Lavas (Levisticum officinale) een schermbloemige. Dus ook wel bekend onder de naam maggiplant, hoewel het geen ingrediënt is Maggi. Lavas is een vaste kruidachtige plant die afkomstig is uit Zuid-Europa. De Romeinen verspreidden het kruid met hun veroveringstochten door Europa. Momenteel is de soort te vinden in heel Europa en Noord-Amerika.

De plant groeit alleen op zeer voedzame grond, is waterminnend en kan hoger dan twee meter worden. Lavas heeft holle stengels en grote schermen

Zowel de bladeren als de zaden worden gebruikt in de keuken en hebben een selderijachtige smaak. Bladeren worden gebruikt in stoofpotten, salades, sauzen en soepen. Het zaad wordt gebruikt om brood smaak te geven. Lavas kan gebruikt worden als smaakversterker. Lavas verlicht spijsverteringsproblemen.

En de plant ruikt dus als…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver