vrijdag 14 april 2017

Praag (Ts) De Astronomische klok

Na een goede nachtrust en na het ontbijt in het hotel aan de rand van Praag gingen wij op onze eerste ochtend in Praag de prachtige oude stad eens bekijken.

Al zwervende kwamen wij rond koffietijd op de het Oude Stadsplein in de oude stad en aan de gevel van het oude stadhuis, daar hangt het prachtige astronomishe uurwerk.
Het was tussen half elf en elf, wij buiten kijken en het was al knap druk. Maar wij hadden zin in koffie. Tegenover het astronomisch uurwerk is café Mozart (ook Mozart heeft in zijn leven een tijd in Praag doorgebracht) op een hoog. Mooi plekje bij het raam gevonden. Koffie met gebak (eigenlijk houd ik niet eens zo van gebak, maar deze was erg lekker) en het werd elf uur. Wij konden eerst rang het schouwspel van de astronomische klok bekijken. Goede keuze!

Voornaamste doel van de astronomische klok is zichtbaar maken van de baan die de zon en maan rond de aarde afleggen. Weergave van de tijd is pas het 2e doel. De wijzerplaat van de astronomische klok is een stuk vakwerk. De grote wijzer toont het uur en ook 3 verschillende tijdsindicaties. De buitenste cirkel geeft in Arabische cijfers de oude Boheemse tijd. De cirkel met Romeinse cijfers toont de gewone tijd. Het ronddraaiend blauw van de wijzerplaat vertegenwoordigt de hemel bij dag. Deze plaat is verdeeld in 12 delen die de Babylonische tijd aanduiden. Verder laat de Astronomische Klok de 12 tekens van de dierenriem zien. In de 19e eeuw kreeg de klok nog een toevoeging. Elk heel uur, speelt zich een tafereeltje af. IJdelheid bewondert zichzelf in een spiegel, Vrek klampt een zak met goud onder zijn arm, Dood geeft een ruk aan een koord en een Turk schudt zijn hoofd. Een luikje gaat open en de twaalf apostelen maken een rondje, dan sluit het luikje weer. Het hele schouwspel duurt korter dan een minuut. Mikulas Kadan en Jan Ondrejuv, professoren in de astronomie en wiskunde aan de Karels Universiteit in Praag bouwden de klok begin vijftiende eeuw. Tegen het eind van die eeuw werd de kalenderplaat toegevoegd door Hanus de Klokkenmaker. Het verhaal gaat dat de gemeenteraadsleden hem met een gloeiend zwaard de ogen lieten uitsteken zodat hij geen 2e Astronomisch klok kon bouwen.

Na de koffie en dit schouwspel struinden wij weer verder door Praag, want daar is zoveel moois te zien in de vier historische stadsdelen de ‘Oude Stad’, de ‘Nieuwe Stad’, De Praagse Burcht en de Kleine Wijk

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver