vrijdag 14 april 2017

Leuk een kastanje

Wij hebben altijd veel plezier van de tuin.Wij hebben er ook het nodige werk van, maar dat geeft toch ook plezier. Niets is een heel jaar hetzelfde. Wij veranderen elk jaar wel wat. Ook vanzelf verandert er altijd van alles.
Vorig jaar in de herfst nam ik eens een kastanje uit het parkje mee naar huis en in de grond gestopt.
Tsja kastanjes zoeken deed ik als jongetje van een jaar of 6 al in de straat waar mij lagere school stond. De broekzak vol soms mee naar huis. Tsja het was wel in Leeuwarden, daar zijn de kastanjebomen niet het grootst in Nederland.
Later had mijn zoon zo'n periode. Dozen vol kastanjes werden gevonden in Harderwijk en Ermelo. Lagen in het hok, tot ze van glimmend in dof waren veranderd en de vliegjes er uit kwamen.
In Workum bij de caravan heel lang geleden ook al eens een boom opgekweekt uit een kastanje en nu gaat het in onze tuin weer lukken... Tot ie te groot wordt en wij hem weer zat zijn?

De witte paardenkastanje is een snelgroeiende boom. en komt van nature voor in de Balkan. De soort wordt in andere gematigde streken veel aangeplant vanwege de sierwaarde. Deze boom werd rond de 17e eeuw ingevoerd in Noordwest-Europa. Omdat ie goed bestand is tegen luchtvervuiling wordt de ie veel toegepast in openbaar groen. Hij kan tot 30 meter hoog worden. De witte paardenkastanje kan tot 250 jaar oud worden. Prachtig is de grote bloesem in het voorjaar en de grote handvormige bladen met 7 vingers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver