zaterdag 22 april 2017

Workum – Toarntsje

Onze vaarvakanties in Nederland

Vele vakanties bracht ik vroeger als kind door op It Soal in Workum een van de Friese 11 steden. Deze camping lag aan de ene kant van het kanaal It Soal, beeldbepalend aan de anderkant van deze geul lag de dijk met daarop aan het begin van het IJsselmeer it Toarntsje.

De Vuurtoren van Workum (Bijnaam: Toarntsje) is een voormalige witte vierkante bakstenen vuurtoren aan het IJsselmeer op de Hylperdyk bij de ingang naar de haven van Workum. De oorspronkelijke toren werd in 1643 gebouwd toen ook de dijk tussen Workum en Hindeloopen werd aangelegd. Hij bestond toen uit vier eiken steunen, een vierkante eiken voet en een ijzeren plaat, waarop de vuurkorf stond. Die houten stellage werd door een stenen toren vervangen die drie verdiepingen had en in 1712 werd er een huis bij gebouwd.

Rond 1880 werd het open vuur vervangen door een olielantaarn. Toen 40 jaar later de kustverlichting werd genationaliseerd, bleef Workum zijn eigen toren onderhouden. De toren zorgde voor inkomsten, want langskomende schepen moesten vuur- en bakengeld betalen. Met de opbrengst hiervan werd de zeesluis onderhouden. In 1932 werd de olielantaarn gedoofd, na de afsluiting van de Zuiderzee. Er werd een lichtenlijn van twee bakens van gaslampen geplaatst.

Tegen de witte vierkante toren staat het huis waar vuurtorenwachter, Reid de Jong (1934-2020) woonde. Eenmaal per jaar wordt in de herfstvakantie de Strontrace gezeild van Workum naar Warmond en terug. In 2004 werd als verrassing door de vuurtorenwachter een vuur op de vuurtoren ontstoken. De marifoon meldde aan de schippers dat dit het baken van de Friese elfstedenstad Workum is. Sindsdien wordt dat ieder jaar gedaan.
vuurtoren Workum 24-7-2012 gefotografeerd vanaf It Soal

Meer over en vanuit Workum staat in onderstaande stukjes


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver