donderdag 27 april 2017

Potmarge, meerkoeten

Ik moest in de Leeuwarder wijk Huizum zijn en onderweg naar mijn visite liep ik langs het riviertje de Potmarge. Aan de ene zijde van het pad loopt het riviertje, dat de Tijnje verbindt met de Leeuwarder stadsgrachten aan de ander kant van het pad een soort van amfibiënmoeras, hier zag ik de meerkoeten met kuikens.

De meerkoet is 38 centimeter groot en tot 1200 gram zwaar, geheel zwart met een witte snavel en voorhoofdsschild, groene poten en rode ogen. De meerkoet duikt veel, met name bij het zoeken naar waterplanten en vliegt niet graag. Hij verplaatst zich liever rennend over het water. Ook bij het opstijgen uit het water begint met een aanloop. Bij migratie, meestal ’s nachts, kan hij echter grote afstanden afleggen. Sommige meerkoeten blijven levenslang op dezelfde plek, maar er zijn ook, die rondtrekken, 'niets menselijks is hun vreemd'

De meerkoet is een omnivoor, die zich  voedt met waterplanten, weekdiertjes en waterinsecten. Ook worden zaden, gras en bessen gegeten. De meerkoet is monogaam. Het nest wordt aan de waterkant gebouwd van riet-, waterplanten en drijvend afval. In een nest worden 5 tot 10 grijswitte tot zandkleurige eieren met bruinzwarte vlekjes en puntjes uitgebroed in 21 tot 25 dagen. De jongen, wanneer ze overleven, worden door beide ouders begeleid en kunnen na ongeveer 8 weken vliegen. Overleeft van een nest slechts een enkel jong of zelfs geen (omdat de jongen een gewilde prooi zijn voor reigers,meeuwen en snoeken), dan doen de ouders een volgende poging. Per broedseizoen doen de ouders 2 tot 3 pogingen een nest jongen groot te brengen.

Na de visite nog gezellig even terug langs de Potmarge met zijn eenden, meerkoeten, en andere watervogels in daarna nog even het centrum van Leeuwarden in, want het was Koningsdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver