zaterdag 8 april 2017

Het is lente, tulpen!

8 April 2017, het is al weken lente, de sneeuwklokjes zijn alweer weg. De narcissen hebben hun beste tijd gehad. Het is nu tijd van de kievitsbloemen en de tulpen in onze tuin, ja tulpen!
Pas vorig najaar hebben wij grote groepen tulpen in onze tuin gezet. Verschillende kleuren, ja het is echt mooi.

Tulpen werden door de Weense ambassadeur voor Turkije, Ogier Gisleen van Busbeke, in West-Europa geïntroduceerd in 1551. Hij had ze in het Turkse Edirne gezien. De aankomst van de tulpenbollen in 1562 in Antwerpen betekende het begin van de Europese tulpenteelt.  Pionier was de Vlaming Carolus Clusius. Hij plantte ze in de door hem vanaf 1593 geleide Hortus botanicus Leiden. De bostulp (Tulipa sylvestris) is de enige soort die in Nederland in het wild voorkomt en is ingeburgerd vanaf de 19e eeuw. Het merendeel van de gekweekte vormen van de tulp zijn afgeleid van Tulipa gesneriana. 
Tulpen hebben een koude nacht en koude winter nodig om te kunnen groeien, waardoor ze niet in een warm klimaat gekweekt kunnen worden. De bollen worden in oktober en november geplant. De bloeiperiode loopt van april tot in juni. Een speciaal type gekweekte tulpen zijn de 'botanische tulpen' (ook wel wilde tulpen genoemd), tulpen met een korte steel die ook de jaren na het pootjaar weer uitkomen.

15 Maart 2020 bloeit de 1e eenzame tulp al in onze tuin, maar wij hadden dan ook een zachte (wel natte) winter met nauwelijks vorst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver