dinsdag 11 april 2017

Dan is er koffie!

Onderstaande verhaaltje is van een paar jaar geleden, maar inmiddels zijn wij wel een beetje van ons geloof gevallen. Wij maken koffie niet meer zo heel simpel. Wij gebruiken inmiddels de allerprachtigste volautomatische machine! Bovendien staat er inmiddels weer een nieuw koffieplantje op onze tafel.


Koffie maken wij altijd heel simpel en sterk: gekookt water, filterkoffie, bij huis vers gemalen hele espressobonen in het filter rechtstreeks op de thermoskan. Al zwervend ook sterke filterkoffie rechtstreeks in de thermoskan, maar dan een robuuste snelfiltermaling uit de supermarkt.

Koffie drinken wij tegenwoordig zwart, zonder suiker. Buitenhuis vaak ook espresso.

Voor ons geen Senseo, of andere dure ingewikkelde apparaten een thermoskan, een filterhouder van pakweg 2 euro en een filter en dus heerlijke koffie.

Vroeger hebben wij ooit wel eens een koffiezetapparaat gehad, heel lang geleden opgespaard van de Douwe Egberts koffiepunten. Veel punten nog van mijn opoe gekregen, maar op een gegeven moment, gebruikten wij dat ding niet meer en hebben wij hem maar weggegeven aan iemand die hem wel kon gebruiken voor in de kantine van de taxicentrale.

Een koffieplantje hebben wij zelfs ook wel eens gehad, niet om zelf koffie te maken, maar we wilden wel eens zien hoe die het deed in de woonkamer. Een paar maanden, toen deed ie het niet meer.

De koffieplant (Coffea) een houtige plant. De meeste soorten komen voor in tropisch Afrika. Ze kunnen afhankelijk van de soort kruipend, struikvormend, boomvormend of liaanvormend zijn.

De bloemen staan in groepjes van 2-20 bij elkaar in de bladoksels. Na regenval beginnen de bloemknoppen zich te ontwikkelen en zo’n 10 dagen later treedt er een massale bloei op. De bloemen hebben 5 witte kroonblaadjes.

De vrucht is een steenvrucht. Elke vrucht bevat een pit met daarin de koffiebonen. Doordat de zaden bij het rijpen tegen elkaar aandrukken ontstaat de karakteristieke vorm. De gedroogde en gebrande zaden van de plant dienen als basis voor koffie, die lekkere opwekkende cafeïnehoudende drank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver