donderdag 9 augustus 2018

Beauvais, kerken en museum

Onze vakantie naar Frankrijk woensdag 18 juli 2018

In de loop van de middag na onze wandeling in Gerberoy arriveerden wij in Beauvais. Voor wij de stad intreden, zagen wij de gigantische witte kathedraal al boven de stad uittorenen.
De auto parkeerden wij in het centrum vlak bij het stadhuis en de kerk Saint-Étienne. Omdat wij er toch waren hebben wij eerst deze kerk maar bezocht. Een mooie oude romaans-gothische kerk met veel kapelletjes rond het schip. Ondertussen hadden wij wel dorst gekregen. Wij liepen het plein voor het stadhuis op, om vervolgens op het terras een heerlijk koud 0.0% biertje te gaan drinken.

Daarna liepen wij verder naar de kathedraal met het hoogste gotische schip ter wereld. Immens groot, vonden wij beiden, toen wij buitenom liepen. Gezien de brokstukken, die wij rondom hier en daar zagen wel wat in verval. Toen wij rond waren kwamen wij uit bij het voormalig bischoppelijk paleis, een mooi kasteeltje met een forse witte poort ervoor.

In dit paleis zit het MUDO-museum Musée de L'Oise. Dit trok ook onze nieuwsgierigheid en daarom bezochten wij eerst dit museum met voornamelijk mooie 19e eeuwse schilderijen. Daarna hebben wij de gigantische witte kerk bezocht.

Binnen gekomen is deze kerk aan de ene kant wel indrukwekkend (groot), echter door alle stempels en steunen die aan de binnenkant in sommige delen van het schip zijn geplaatst, zie je wel, dat het in de huidige maatschappij bijna ondoenlijk is zo'n enorm groot monument in (bouwkundig) goede staat te houden. In de Middeleeuwen zijn de burgers flink uitgeperst, om de Rooms-Katholieke kerk in staat de stellen zulke grote kerken met al hun pracht en praal neer te zetten.'

Later terug richting auto liepen wij voor het stadhuis nog fijn even door de verkoelende bedriegertjes. Toen zochten wij ons hotel aan de rand van de stad op. Een fijn hotel waar wij voor wij onze bagage naar de kamer met airco brachten eerst beiden van een groot glas koud tapbier genoten.

's Avonds gingen wij tegenover het hotel nog even langs de Action en een megasupermarkt voor wat te eten en drinken 's avonds. 's Nachts werd onze nacht helaas nog even onderbroken. Het alarm ging af. Oorzaak was, dat hoorden wij 's ochtends, dat er een sukkel op zijn kamer had zitten roken.

Ach na ons ontbijt reizen wij weer lekker verder. Wij gaan met een tussenstop richting Champagnestreek vandaag.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver