zondag 25 augustus 2024

Dordrecht, Biesbosch

Donderdag 18 juli, deel 26


Ons ontbijt voor het hotel in Tourcoing was op, wij gooien onze spullen in de auto, checken uit. Halen nog wat drinken voor onderweg bij de Lidl even verderop. Mijn lief moest nog even de autodeuren afsluiten toen ik in de winkel was, er was een zwerver die om geld vroeg...

Affijn rond tien uur gingen wij op pad, over de snelweg reden wij België door, waarna aangekomen in Nederland, wij bij Breda de keuze maakten om richting Rotterdam te rijden, om daar nog de nacht door te brengen. Rond twaalf uur hadden wij onze eerste stop bij Van der Valk in Dordrecht. Hier hebben wij lekker koffie gedronken en uitgebreid geluncht. mijn lief met uitsmijter ik met een pincha met tonijn, heerlijk. Nog even samen gepraat met de bediende, zij had thuis ook een hond en wij onze hond onder de restauranttafel, altijd weer een leuke aanleiding voor een praatje.

Even na enen weer verder, tien minuten in de auto. Wij hadden bedacht om in de Dordtsche Biesbosch te gaan wandelen met de hond. Komen wij ook eindelijk eens in de Biesbosch, ook al is dit deel nog een betrekkelijk nieuw stuk natuurontwikkeling. De hond genoot ervan, wij ook, ondanks het brodzige weer en veel insecten.



Na de Piesbosch....

...zetten wij koers richting Rotterdam. Tegen drieën meldden wij ons bij Hotel Slaak, waar wij de avond ervoor via een boekingssite hadden geboekt. Zij hadden ten onrechte op de site staan, dat honden er welkom zouden zijn. Dus niet.  Wij dachten, dan ook geen probleem, dan rijden wij wel door en gaan lekker naar huis. 

Tegen vijven reed mijn lief ons weer onze straat in, heerlijk vakantie, maar ook heerlijk weer thuis...
...en... toch maar voor een camper gaan sparen?



Tourcoing, laatste stop in Frankrijk

Woensdag 17 juli, deel 25


Wij hadden een paar uur gerecreëerd in het Parc du Lac du Heron in Villeneuve-d'Ascq toen wij in een kleine 20 minuten naar ons hotel Lille L'Union reden in Tourcoing. Wij checkten in brachten onze spullen naar onze kamer op de 2e etage en kochten een biertje en een rosé op het terras voor het hotel.

Verder van ons niet veel activiteit meer vandaag, aan het begiin van de avond gingen wij eten bij de Quick het fastfood restaurant een eindje verderop.  De avond brachten wij op de hotelkamer door. 's Avonds waren onder ons op de parkeerplaats twee mannen aan het klussen aan hun busje.

Later nadat wij de laatste ronde met onze hond hadden gedaan raakten wij nog even met hen aan de praat. Het waren een Duitser en een Pool uit een plekje niet ver van de Nederlandse grens die overdag aan het werk waren in de Heineken brouwerij in Lille.




Het gebied nabij ons hotel in Tourcoing

's-Morgens namen wij een ontbijtje op het terras voor ons hotel voor mijn lief ons in de auto weer door België reed op weg naar Nederland, waar ons eerste stop zou zijn, in Dordrecht.

Naar deel 26 van onze Tour




maandag 19 augustus 2024

Villeneuve-d'Ascq, park

Woensdag 17 juli, deel 24


Wij reden in Friville bij de Aldi weg, passeerden ons hotel van de afgelopen nacht nogmaals en reden voor een groot deel via snelwegen richting Rijsel. Rond een uur passeerden wij het stadion van LOSC Lille en wij laveerden door het stedelijk gebied van Rijsel/ Lille richting Villeneuve-d'Ascq. In deze voorstad ligt een groot park, Parc du Héron met daarin een meer. Wij parkeerden en het was vrij warm vandaag. Wij maakten een wandeling langs het meer en daarna haalden wij, omdat de picknickbanken in de zon stonden de vouwstoelen en het tafeltje uit onze auto, zodat wij in de schaduw konden lunchen met koffie en lekkere broodjes en nog later nog een paar radler 0,0% drinken. Ondertussen bekeken wij wat er zich zoal afspeelde in dit rustige grote park.


Tegen half 4 gingen wij nog een 20 minuten rijden naar ons hotel in Tourcoing.

Naar deel 25 van onze Tour

Le Tréport, Funicular

Dinsdag 16 juli, deel 23


's Morgens 10 uur hadden wij ons ontbijt op spullen ingeladen, hond uitgelaten en vertrokken wij verder noordwaarts vanuit Lisieux. Onze eerste bestemming vandaag zou Le Teport zijn. Op een gegeven moment passeerden wij bij Rives-en-Seine de brug over de rivier de Seine en wast later rond 20 voor 12 vonden wij in het dorpje Yerville, dat het tijd was voor een pauze. Wij dronken er onze koffie, lieten onze hond even uit en wij kamden haar even.

Weer verder. Kwart over 3 arriveerden wij in de parkeergarage bij de Funicular in Le Tréport. Wij gingen hier eerst boven op het klif wandelen, waar wij een prachtige uitzicht over de zee en de badplaatsen Le Tréport en Mers-les-Bains hadden.
Le Tréport en vuurtoren

Le Tréport en naastgelegen plaats Mers-les-Bains

Wij hebben echt genoten van het uitzicht hierboven, rondgewandeld maar ook rustig vanaf een bankje gekeken voordat wij het gratis kabeltreintje naar beneden namen.

Leuk zo'n richtingaanwijzer. Meerdere plekken op deze paal hebben wij inmiddels bezocht zoals: Parijs 150km, Beauvais 85km, Mt St. Michel 260km, Brussel 230km, Londen 190km, Le Crotoy 25km

Een ontploft kanon?

Zicht op Le Treport vanaf de havenpier

Ondanks het mindere weer was het toch erg druk in de badplaats beneden. Wij hebben er heerlijk rondgewandeld, zijn even bij de vuurtoren geweest langs de haven en de winkels en vele eettentjes en wij sloten ons bezoek beneden af met een heerlijke maaltijd in creperie Aux Delices op het overdekte terras. Na de maaltijd wandelden wij terug naar het treintje en boven zochten wij onze wagen weer op.

En wij nemen de funicular weer omhoog

Het was nog een kleine 15km naar Friville. Tegen vijven was daar nog geen personeel in het B&B hotel, dus checkten wij in met de automaat. Het hotel waar wij 6 jaar eerder ook nog een nacht sliepen was veranderd van naam toen was het Hotel atHéna, maar van binnen was het volgens ons nog gelijk.

's Avonds bezochten wij omstebeurt nog even het winkelcentrum tegenover het hotel, maar de andere morgen gingen wij in Friville ook nog even langs de Aldi voor wij op pad gingen richting Villeneuve-d'Ascq.

Naar deel 24 van onze Tour


donderdag 15 augustus 2024

Lisieux, Leclerc

Maandag 15 juli, deel 22


Mijn lief reed ons binnendoor van Ouistreham naar Lisieux en om drie uur checkten wij in in het Premiere Classe hotel. Voor die paar tientjes toch een prima kamer weer vannacht, al beginnen al die hotels aan de randen van steden bij megasupermarkten en fastfood ketens ons wel wat tegen te staan. Is niet ideaal, want dat betekent, dat je nadat je eenmaal hebt ingecheckt niet echt meer ergens komt of naar toe gaat met je hond.

Wij konden de auto bij het raam van onze kamer parkeren, wij hadden dus in een wip de spullen op onze kamer. Ik bleef even op de hotelkamer met onze hond en mijn lief ging even winkelen in LeClerc. Zij kwam met wat leuke spullen terug, een korte broek voor haar zelf en voor mij 2 t-shirts. Zij had nog een extra korte broek nodig en het was een tip van de receptioniste van het hotel om er bij Leclerc om te zoeken.


Vervolgens was het mijn beurt om even te winkelen. Ik vond niet echt veel soeps in die megasupermarkt, maar er was wel een brievenbus waar wij 5 dagen na de vorige kaarten de laatste kaart konden posten. Overigens kwam deze kaart eerder op zijn adres aan dan een deel van de 9 kaarten van vorige week.


Het werd avond, koffie, hapje drankje op de hotelkamer, nog even samen met de hond naar buiten, het werd nacht, slapen, weer wakker, rondje hondje, ontbijten en weer verder. Iets na tienen vertrokken wij naar onze volgende bestemming.

Naar deel 23 van onze Tour

woensdag 14 augustus 2024

Ouistreham, 10e etappe

Maandag 15 juli, deel 21


Mont Saint Michel gezien... Vandaag maar gauw verder naar een wat minder bekende bestemming. Iets na negenen door die ellendige slagboom en na 20 minuten waren wij in Avranches, lukte het tanken gisteren bij de Carrefour in Pontorson niet met een Nederlandse pinpas, hier lukte het gelukkig wel bij de pomp, daarna nog even langs Action, mijn lief en de Lidl, ik en verder; op weg naar Ouistreham, met een bocht westelijk om Caen heen was het een anderhalf uur rijden. We stapten uit bij de parkeerplaats bij de haven en het was wat miezerig weer. Zicht op de vuurtoren en even verderop lopen wij langs de veerbootterminal waar de boten naar Portsmouth VK vertrekken. Het lijkt wel een concentratiekamp met al dat prikkeldraad. moet dat nou echt zo?


Wij lopen aan het eind linksaf om de veerbootterminal heen en komen bij het strand, aan het Kanaal. Hier is op dit moment niets te doen en aantrekkelijk ziet het er ook niet uit, wel wat anders dan afgelopen zaterdag. 

Toen wij terugliepen van het lege strand, raakten wij nog even aan de praat met een stel met zoon van ongeveer 13 jaar uit de omgeving van Rotterdam en bespraken even de eigenaardigheden van Frankrijk.

Op de terugweg doken wij beiden omstebeurten even een openbaar toilet in en terug naar het centrum. Daar zijn wat restaurantjes. In restauurant Le Goeland zochten wij een plekje in de serre. Twee koffie en een heerlijke omelet met friet en salade. Dat was een goed maal.

Nog een uurtje rijden binnendoor naar ons hotel van vandaag in Lisieux.

Naar deel 22 van onze Tour

Mont Saint Michel, toeristenval

Zondag 14 juli, deel 20


Het was knap warm op de parkeerplaats toen wij er halverwege de middag onze auto parkeerden. Wij gingen onderweg naar het monumentale Mont St Michel die al kilometers lang de horizon domineert. Bij het informatiecentrum vlakbij de parkeerplaats deden wij een plas en vroegen wij nog even of de hond ook mee mag in de pendelbussen die over de lange brug in de baai naar het eiland heen en weer pendelden. Dat mocht niet.

Dan gaan wij maar wandelen. Is gezond, maar onze hond is niet de meest sportieve en sterke die wij ooit hebben gehad. Bij de camping vlakbij kochten wij nog maar even 3 flesjes drinkwater en gingen op pad. Nationale feestdag, dus het was hartstikke druk op de brug.

Toen wij na een paar drinkpauzes bij het eiland in de baai aankwamen, liepen wij eerst even over de zandbank naar de waterkant. Door de drukte vond mijn lief het geen goed idee om met de hond het fort in te gaan. Ga jij maar even en neem je tijd. Mijn lief en de hond gaan schuilen voor de felle zon onder de brug. Ik ga even naar binnen wat een drukte. Ik ga door de poort even omhoog over de muur kijken, door de poort, een tweehonderd meter het smoordrukke dorpje in dat vol zit met souvenirwinkeltjes. Ik heb het wel gezien in deze toeristenval en zoek buiten mijn lief weer op.


zicht op het getijdeneiland Mont Saint-Michel


Grote drukte in de kleine vesting


La Porte du Roy
De Mont Saint-Michel is een wereldberoemde toeristische trekpleister,maar ook een eeuwenoud bedevaartsoord. De gebouwen op de rotsige punt in het water zijn in verschillende perioden gebouw maar vormen toch een indrukwekkend geheel. De Mont Saint-Michel is sinds 1979 Unesco-werelderfgoed.

Tegen vijven gingen wij weer terug naar het vaste land en onze auto. Op de terugweg liepen wij al vlak langs het hotel voor vannacht. De warme auto weer in, parkeren afrekenen en met een omweggetje richting het hotel een steenworp verderop....
... slagboom, er wordt ons een code gevraagd door de intercom. Wij waren niet de de enige auto aan de poort met dit probleem. Die code hebben wij niet, zat niet in de mail van boekingssite, hotel maar even bellen, neemt niet op.... Op laatste besluit ik maar naar het hotel te lopen om de code op te vragen. Die krijg ik bij de receptie en app ik mijn lief door. Wij waren niet de de enige auto aan de poort met dit probleem. Mijn lief rijdt naar het hotel. Het is half 6 en er is in deze toeristenval nog geen kamer klaar. We hadden er 3 uur in moeten kunnen. Mijn lief maakt nog wat stennis en een kwartiertje later is onze kamer klaar. Spullen naar de kamer, wij zijn te plak. Hôtel Vert bij Le Mont Saint Michel is dus geen aanrader. Wij hadden beter een hotel een kwartier rijden verderop kunnen boeken.

's Avonds wel op een behoorlijke tv de finale van het EK voetbal kunnen kijken, dat door Spanje met 2-1 van Engeland werd gewonnen.

 Morgen gezond weer op en weer wat verder naar het noorden.

Naar deel 21 van onze Tour

zondag 11 augustus 2024

Beauvoir, doe als de Fransen

Zondag 14 juli, deel 19

In de achtste etappe van onze Ronde van Frankrijk rijden wij van het Bretonse Saint Nazaire, naar het Normandische Mont Saint-Michel. Na 2 uur en 15 minuten rijden stopt mijn vrouw, het is warm, bij de supermarkt Carrefour aan de rand van het plaatsje Pontorson. Mijn lief gaat naar binnen, koopt behalve de boodschappen, waaronder vanzelfsprekend rosé, 2 Mont Saint-Michel bekertjes en een koelkastmagneet. Hebben wij de prullaria al voor een vast lagere prijs al binnen dan op de rots. Wij probeerden nog te tanken, maar op een of andere manier doen onze pinpassen het niet bij de tankstations van supermarkten in Frankrijk, frustrerend.

Pontorson, Carrefour

Vanaf Pontorson is het een paar minuten rijden naar het dorpje Beauvoir, hier zijn picknickbanken langs het kanaal Coueson. In een rechte lijn erachter ligt Mont Saint-Michel.

Beauvoir, Coueson, Mont Saint-Michel domineert de omgeving

Fransen houden ook van picknicken, alle banken zijn bezet, geeft niet, wij hebben ons eigen meubels mee en gaan eerst even een eindje met de hond lopen. Daarna haal ik alle benodigdheden uit de auto en wij doen als de Fransen, wij gaan picknicken. Voor de tweede keer in de vakantie wordt het een pot bouef bourgignon met rijst. Heerlijk. Groepje wandelen voorbij met een vlaggetje omhoog. Zal met de nationale feestdag te maken hebben.

Na anderhalf uur breken wij ons kampementje weer op en rijden het dorpje door richting parkeerplaats voor bezoekers van Mont Saint-Michel.

Naar deel 20 van onze Tour





Saint Nazaire-sur-Mer, oceaan

Zaterdag 13 juli, deel 18


Tegen drie uur kwamen wij vanuit het leuke Saint Marc-sur-Mer terug in Saint Nazaire. Voor de Tweede Wereldoorlog was het de belangrijkste transatlantische haven van Frankrijk vanwaar de transatlantische lijn naar Midden-Amerika vertrok.

In WO II bouwden de bezetters hier grote betonnen onderzeebootbunkers, die nog steeds het stadsbeeld bepalen. Na de oorlog werd de verwoeste stad herbouwd, waarbij men de haven de rug toekeerde.

Affijn wij checkten om drie uur in in Hotel de l'Europe, waar wij door de receptionist prima werden ontvangen. Hier kon je fris water tappen beneden in beugelflessen, zodat wij geen chloorwater hoefden te drinken. Wij hadden een prachtige kamer met balkon aan het plein, gooiden hier alles open, heerlijk luchtig, relaxen.

Het album 'De 7 kristallen bollen' van Kuifje speelt zich deels in Saint Nazaire af, posters her en der in de stad herinneren je daar aan

Aan het eind van de middag / begin van de avond gingen wij weer de stad in, wij zijn  in  de gigantische onderzeebunkers geweest, zagen het plaatselijke hunebed en bezochten haven en vuurtorens, zagen qua natuur vele exoten in de Loiremonding allemaal Japanse oester en verderop de gigantische grote Loirebrug. 

Wij liepen nog even langs de zee, maar besloten niet een van de drukke terrassen te bezoeken (zaterdag en morgen quatorze juillet), maar gingen terug naar ons hotel, waar wij er samen nog een gezellige avond van maakten. Heerlijk vakantie!



De dolmen van Trois Pierres

De volgende morgen ontbeten wij buiten op het terras van het hotel. Dezelfde receptionist was weer aan het werk, daarna staken wij rond kwart voor tien in ruim 2 uur Bretagne over, om in Normandië Mont Saint-Michel te gaan bezoeken.

Naar deel 19 van onze Tour

vrijdag 9 augustus 2024

Saint-Marc-sur-Mer, Atlantique

Zaterdag 13 juli, deel 17


Al rond half 10 reed mijn lief door het noorden van Nantes op weg naar de snelweg richting Saint-Nazaire-sur-Mer, naar de Atlantische Oceaan! 

Al rond half 11 liepen wij in Saint-Nazaire bij het strand. De parkeerplaatsen bij het strand konden wij niet gebruiken, want i.v.m. de feestelijkheden die avond en natuurlijk op 14 juli waren gereserveerd. De auto hadden wij op een plein bij Quai de Commerce geparkeerd waar wij even later met de voeten naar beneden bungelend in de haven onze koffie dronken. Wij kregen een eerste indruk van de stad met zicht op de imposante onderzeebootbunkers, die de Duitsers in WO II hebben gebouwd.

 
Zicht op het oostelijke en westelijke havenlicht, haven van Saint Nazaire

Later vandaag komen wij wel weer terug in Saint-Nazaire. We besloten eerst iets kleiners en vriendelijkers op te zoeken. In 10 minuten reden wij naar een badplaats iets westelijker aan de Atlantische Oceaan Saint-Marc-sur-Mer. Wij parkeerden midden in het dorp en betaalden ons parkeergeld en liepen naar het strand. Een vriendelijk badplaatsje met zandstrand en wat verspreide rotsen. Het strand hier heet Plage de Monsieur Hulot. Op het moment dat ik dat las, dacht ik, dat zal wel een of ander belangrijk persoon voor deze plaats van vroeger zijn. Inmiddels weet ik beter.

Rondkijken in Saint Marc-sur-Mar

Monsieur Hulot is een typetje van de regisseur en acteur Jacques Tati (1907 - 1982) In 1953 maakte hij grotendeels op dit strand en het hier gelegen hotel hôtel de la Plage de film Les Vacances de monsieur Hulot. Mr. Hulot was ook een grote inspiratiebrond voor Rowan Atkinson zijn typetje Mr. Bean.
De hele film is op You Tube terug te vinden, ook een selectie van de grappige scenes: hier! Affijn toen ik 4 weken geleden op dit strand liep wist ik dat nog niet.

Plage de Monsieur Hulot

Op verschillende plekken op en bij dit strand staan houten doorkijkjes. Kijk je hier doorheen, dan heb je precies hetzelfde beeld als in bepaalde scènes uit de film. Monsieur Hulot is hier nog altijd aanwezig in de vorm van een standbeeld, uitkijkend over het strand.

Plage de Monsieur Hulot, helaas gedurende het seizoen voor hem verboden

Maar ik heb toch even in de oceaan gestaan

Een fijne wandeling gemaakt achter het strand en over de rotsen

Mijn lief kocht bij  de tabakswinkel vlak bij het strand nog wat kaarten een postzegel en een koelkastmagneet en langs het strand maakten wij nog een heerlijke wandeling en zaten lekker op een bankje over de Atlantische Oceaan te kijken.


Wij kregen dorst en zin aan wat bij Bar Le Phil Good, slechts bevolkt door een handje vol dorpsbewoners dronken wij een heerlijk alcoholvrij biertje en aten wij voor slechts 15 euro pp mixed grill. Bijzonder, dat wij de drankjes en de warme hap bij 2 verschillende personen moesten afrekenen. Maar het was leuk en de uitbater nodigde ons uit om zondagavond de finale van het EK Spanje - Engeland hier op een groot scherm te gaan kijken. Wij bedankten vriendelijk. Dan zijn wij al weer vele kilometers verderop.


Wij liepen nog even langs zee richting Château de Saint-Marc. Daar fotografeerde  mijn lief deze prachtige windvaan. Het is net als het bronzen beeld iets verderop Mr. Hulot. Dat wisten wij op het moment van het maken van de foto nog niet. Wij vonden het gewoon een mooi ding.

Half drie rijden wij richting Saint Nazaire om daar de rest van de dag door te brengen.

Naar deel 18 van onze Tour



Ancenis, zesde etappe

Vrijdag 12 juli, deel 16

's-Morgens hadden wij een eerste tussenstop in Saint-Georges-sur-Loire. Aan de noordkant van dit dorp lieten wij onze hond uit en later na ook de pizza-automaat eens te hebben bestudeerd, die er vlak bij de parkeerplaats stond, zijn wij naar de andere kant van het dorp gereden.

Aan de andere kant van het dorp ging mijn lief even shoppen en later ging ik nog even voor wat boodschappen naar de Aldi. Zo'n anderhalf uur brachten wij in dit dorp door voor wij doorreden richting Ancenis, waar wij tegen enen arriveerden. Aan de rand van Île de Lage aan de rand van de Loire waren picknickbanken, bij een daarvan dronken wij onze koffie.

Na de koffie kuierden wij de Loire langs naar de brug, dan kon onze hond even zijn ding doen en weer terug via de straat er achter. Wij liepen nog even linksaf naar La Pierre Couvretière dolmen. Een hunebed, maar niet als zodanig voor ons zichtbaar. Je zag een deksteen uit een poel steken. Maar wij zijn inmiddels in het land van Obelix. De Bretonse naam van dit stadje is Ankiniz.

La Pierre Couvretière dolmen

Wij liepen weer terug naar de plek waar wij koffie hadden gedronken en besloten hier ook maar lekker te gaan eten. Wij wilden niet in de zon zetten dus zetten wij ons eigen tafeltje en stoelen dicht bij het water in de schaduw van een boom.


Bij de Aldi had ik kant en klare Boeuf Bourgignon in blik gevonden. Elk een blikje, even opbakken, heerlijk warm gegeten. De croissantjes die ik in Saint-Georges-sur-Loire had gekocht zouden wij 's-avonds in het hotel wel eten.

Halverwege de middag vertrokken wij naar ons hotel in een voorstadje bij Nantes: Thouaré-sur-Loire. Als wij het van te voren hadden geweten hadden wij iets anders gekozen, want de omgeving van het hotel is best troosteloos, maar morgen wacht ons een topdag, weet ik nu.

Naar deel 17 van onze Tour

donderdag 8 augustus 2024

Angers, zwemmen en een drankje

Donderdag 11 juli, deel 15

Onze Tour de France 2024 (terug naar deel 14

Wij reden voor wij naar ons hotel voor vandaag gingen nog even langs de Lidl in Verrières-en-Anjou en checkten tegen drieën in in hotel Brit Hotel Angers Parc Expo – L’Acropole aan de rand van Angers. 

Op de vraag van de receptioniste of wij ook zouden dineren of ontbijten antwoordden wij nee en dat wij in de naastgelegen pizzeria zouden eten. Een goed restaurant beaamde zij. Wij kregen een kamer op de begane grond aan de kant van de parkeerplaats, zodat ik mooi via het raam de spullen naar de kamer kon brengen. 

Even later die middag was het tijd voor een drankje een rosé voor mijn lief en een lokaal biertje voor mij, lekker! 


Weer even later namen wij nog een tweede. Inmiddels hadden wij onze zwemkleding aan en waren wij verhuist naar de stoelen aan de rand van het zwembad. Beiden ook heerlijk even gezwommen.



Wandelen met de hond is hier niet echt wat voor wij tussen 7 en half 8 naar het restaurant gingen. Een rondje over de groenvoorzieningen rond het verkeersplein bij de Angers Expo. Daarna gingen wij het restaurant La Villa Angevine binnen, fijn ook onze hond  is hier welkom. Aan de tafel naast ons zat een Brits gezin met kinderen, die ook in ons hotel verbleven. De pizza's waren lekker en de pilsjes misten zoals overal in Frankrijk een goede schuimkraag.

Wij gingen lekker slapen en het werd weer dag. Na een ontbijtje op de kamer stapten wij on de wagen om 10 uur weer in de wagen. Wij reden dwars door Angers langs de  rivier de Maine op rechts en op een gegeven moment de stoere muren van het kasteel van Angers op links. Bij Bouchemaine staken wij de Maine over en arriveerden iets na half elf in Saint-Georges-sur-Loire, waar wij even echt  met de hond zouden gaan wandelen.

Naar deel 16 van onze Tour






maandag 5 augustus 2024

Gennes-Val-de-Loire, Île de Gennes

Donderdag 11 juli, deel 14

Onze Tour de France 2024 (terug naar deel 13

Wij starten onze 6e etappe met een rit naar het winkelcentrum vlakbij in Saint-Avertin. Mijn lief koopt wat spullen in de supermarkt voordat wij weer verder westwaarts gaan. We rijden door de voorstadjes ten zuiden van Tours en vervolgens ten zuiden van de Loire verder naar het westen. 

Voor Chouzé-sir-Loire staken wij de Loire weer over en reden langs de noordelijke oever tot de stad Saumur. Een brug over over het stadsdeel dat op een eiland in de Loire ligt, nog een brug over en door de stad heen. Aan de rand van de stad was nog wat horeca. Wij stopten even,  maar de ene zaak was nog niet open en de andere mocht de hond niet naar binnen en zag er ook niet echt aantrekkelijk uit.

Maar weer verder. Minder dan 10 minuten verderop maakten wij een stop bij picknickbanken. Tijd voor koffie. Die hebben wij toch mee.  De picknickbanken waren bij de tuinen van Puygirault. Het begon wat te miezeren, maar het was nog wel te doen. Na de koffie wandelden wij nog even heuvelop het bos in achter de picknickplek, zodat wij nog even een plas konden doen. Daarna reden wij nog maar een 11 kilometer verder en besloten dat het tijd was voor de lunchpauze.

pauze op île de Gennes

In het stadje Gennes was mijn lief rechtsaf geslagen en wij reden weer een brug over om een tussenstop te maken op Île de Gennes. Wij zetten de auto in het gras en gaan eerst even met de hond de zandbank in de rivier op.  Daarna brachten wij de lunchspullen naar de picknickbanken om lunch te maken. Ik perste o.a. 4 sinaasappels uit en wij hadden nog lekkere broodjes.




Tegen half twee reden wij verder langs de Loire in de plaats Loire-Authion zag ik een gele brievenbus langs de weg aan de Loire. Even stoppen ik liep even terug om de 9 van de 10 inmiddels geschreven ansichtkaarten te posten en weer verder. Op naar Verrières-en-Anjou.

Naar deel 15 van onze Tour

Chambray-lés-Tours, halve finale

Woensdag 10 juli, deel 13

Onze Tour de France 2024 (terug naar deel 12

Wij vertrokken weer vanaf de heuvel en reden terug naar het stadje Chaumont, via dezelfde brug staken wij opnieuw de Loire open en reden verder westwaarts via de noordelijke oever.

Tot La Ville-aux-Dames, daar staken wij de Loire weer open, vulden onze benzinetank en reden langs de agglomeratie van Tours onder andere langs het stadion van Tours FC naar de zuidelijke voorstad Chambray-lés-Tours waar ons hotel was, een aardig hotel in een saaie buitenwijk, maar dat maakt niet uit. Wij checkten in en brachten onze spullen naar onze kamer op de 1e etage. Wij zouden hier voor de verandering een keer in het hotel warm eten. Dat kan vanaf 7 uur. De entrecôt met patat en 3 slablaadjes stond in no-time voor onze neus. Dus wij zouden ruim op tijd zijn om de halve finale van het voetbal EK Nederland - Engeland op onze kamer op de grote tv te zien. 

Toen wij eerder vanavond de hond uitlieten, verlieten een paar landgenoten het hotel in oranje outfit in de stad de wedstrijd te gaan kijken. Wij kijken lekker op onze kamer.


Xavi Simons scoorde al in de 7 minuut, maar Oranje kon maar tot de 18e minuut van de voorsprong genieten. Na een (twijfelachtige?) VAR-beslissing krijgt Engeland in de 18e minuut een penalty en Denzel Dumfries geel en Kane scoort 1-1. Het blijft 1-1 tot de 90ste minuut, waarin Watkins 1-2 scoort. Engeland wint en staat zondag in de finale tegen Spanje. Nederland heeft het nog ver geschopt na een 3e plaats in de poule fase en wij hoeven niet in oranje door de stad ;)

's Ochtends hebben wij hier voor de verandering ook eens ontbeten voor wij richting volgende bestemming vertrokken.

Naar deel 14 van onze Tour

Domaine de Chaumont-sur-Loire

Woensdag 10 juli, deel 12

Onze Tour de France 2024 (terug naar deel 11

Wij gingen in Blois de brug over de Loire over en reden een minuut of 20 of de noordelijke oever. Bij Chaumont-sur-Loire staken wij opnieuw de Loire over reden het stadje door en omhoog richting kasteel. Wij parkeerden een paar straten van kasteel en tuinen vandaan en kuierden naar de ingang. De hond mocht gelukkig mee het park in, maar niet in het kasteel. Wij hebben dus alleen het park bekeken, daar inspiratie voor thuis opgedaan, een ijsje gegeten en ieder een plas gedaan en gelachen. Kortom wij hebben ons hier twee uren prima vermaakt.


Een prachtige waterloop is gemaakt in een dal vlak voor het kasteel, inspiratie voor thuis


Het kasteel van Chaumont ligt hoog boven de stad en kijkt uit op de rivier. Het staat bovendien op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het kasteel van Chaumont-sur-Loire dat voorheen Catharina de Medici en daarna haar rivale Diane de Poitiers toebehoorde en dat meesterlijk de Loire domineert, werd gebouwd in de 15e en 16e eeuw. In de tuinen van het kasteel is sinds 1992 het 'Conservatoire International des Parcs et Jardins de Chaumont-sur-Loire' gevestigd. Er is een experimenteel gedeelte dat telkenjare volgens een ander thema wordt ingericht.

Vanaf het kasteel terras kun je prachtig over de Loire uitkijken

Zwaluwen vliegen druk in het rond op de binnenplaats

Na dit bezoek aan de tuinen van het kasteel zochten wij onze opgewarmde auto weer op, om richting eindpunt van vandaag te rijden bij Tours.

Naar deel 13 van onze Tour


zondag 4 augustus 2024

Blois, een prachtige skyline aan de rivier

Woensdag 10 juli, deel 11

Onze Tour de France 2024 (terug naar deel 10

Wij rijden bij Châteauneuf-sur-Loire over de Loirebrug en ten zuiden van de rivier rijden wij westwaarts over b-wegen op een gegeven moment rijden wij langs een kilometers lange muur (ja Frankrijk, overal muren en hekken en slagbomen) en uiteindelijk komen wij weer bij de Loire.
De muur betrof de 32 kilometer lange muur van kasteel Chambord, waar wij ook nog een glimp van opvingen onderweg. Voorbij Chambord maakten wij een stop in de prachtige stad Blois aan de Loire.

Wij stappen even uit, een prachtige uitzicht over de rivier op de stad en het kasteel van Blois en de kathedraal. De hond wil weer even badderen, maar ik wachtte even af tot een stel hun kano's te water hadden gelaten om de rivier af te roeien. Wij genieten van het uitzicht, maar wij deden ook nog wat inkopen, in de sigarettenwinkel Tabac Presse Loto Le Celtique, wat souvenirs, 10 ansichtkaarten en alle 9 postzegels die zij nog in voorraad hadden.

Skyline van Blois


Een stel startte hier hun kanotochtje

Wij hadden onze auto geparkeerd op een plek waar je niet lang mocht parkeren. Na een half uurtje reden wij weer verder over de noordoever van de Loire om die rivier bij Chaumont-sur-Loire opnieuw over te steken, om het plaatselijke kasteeltje te bezoeken.

Naar deel 12 van onze Tour

Châteauneuf-sur-Loire aan de...

Dinsdag 9 juli, deel 10

Onze Tour de France 2024 (terug naar deel 9

Na onze heerlijke maaltijd in de regen onder de brug bij Sury-aux-Bois was het nog ruim een half uur naar Châteauneuf-sur-Loire, waar wij tegen vijven incheckten. Er liep al een hondje rond bij de balie, dus ook onze hond was -gratis deze keer- welkom. Wij hadden een kamer op de begane grond verbleven daar bijna anderhalf uur en gingen toen het stadje even verkennen. Een honderd meter van het hotel was het kasteel van Châteauneuf-sur-Loire waar wij doorheen wandelden en met een omtrekkende beweging liepen wij van een hele andere kant het stadje weer in op zoek naar ons eerste ijsje in de vakantie. Zo snel was in dit stadje nergens een verkooppunt voor ijs te vinden, maar ons eigen hotel bracht uitkomst, die verkocht ons een lekkere cornetto, die wij buiten opaten.
's Avonds proosten wij voor een keer onze rosé in de nieuwe plastic glazen, dat is het toch niet helemaal. De andere morgen maakten wij weer een ronde door het kasteelpark, nu weer op andere plekken, ontbeten op onze kamer, maakten koffie voor onderweg en checkten om half tien uit bij dit fijne hotel.


Op het terrein van het kasteel van Châteauneuf-sur-Loire

Onze eerste stop deze morgen was slechts een goeie kilometer verderop aan de rand van de stad aan de Loire, hier genoten wij van de vergezichten, lieten de hond even badderen, keken van ons af voor wij onze weg rond kwart over tien vervolgden.


Pont de Châteauneuf-sur-Loire

De Loire is erg ondiep met veel zandbanken, dus een brede, maar heel rustige rivier

Wij vervolgen de 5e etappe van onze tour en rijden vandaag westwaarts voornamelijk langs de Loire.

Naar deel 11 van onze Tour