vrijdag 9 augustus 2024

Saint-Marc-sur-Mer, Atlantique

Zaterdag 13 juli, deel 17


Al rond half 10 reed mijn lief door het noorden van Nantes op weg naar de snelweg richting Saint-Nazaire-sur-Mer, naar de Atlantische Oceaan! 

Al rond half 11 liepen wij in Saint-Nazaire bij het strand. De parkeerplaatsen bij het strand konden wij niet gebruiken, want i.v.m. de feestelijkheden die avond en natuurlijk op 14 juli waren gereserveerd. De auto hadden wij op een plein bij Quai de Commerce geparkeerd waar wij even later met de voeten naar beneden bungelend in de haven onze koffie dronken. Wij kregen een eerste indruk van de stad met zicht op de imposante onderzeebootbunkers, die de Duitsers in WO II hebben gebouwd.

 
Zicht op het oostelijke en westelijke havenlicht, haven van Saint Nazaire

Later vandaag komen wij wel weer terug in Saint-Nazaire. We besloten eerst iets kleiners en vriendelijkers op te zoeken. In 10 minuten reden wij naar een badplaats iets westelijker aan de Atlantische Oceaan Saint-Marc-sur-Mer. Wij parkeerden midden in het dorp en betaalden ons parkeergeld en liepen naar het strand. Een vriendelijk badplaatsje met zandstrand en wat verspreide rotsen. Het strand hier heet Plage de Monsieur Hulot. Op het moment dat ik dat las, dacht ik, dat zal wel een of ander belangrijk persoon voor deze plaats van vroeger zijn. Inmiddels weet ik beter.

Rondkijken in Saint Marc-sur-Mar

Monsieur Hulot is een typetje van de regisseur en acteur Jacques Tati (1907 - 1982) In 1953 maakte hij grotendeels op dit strand en het hier gelegen hotel hôtel de la Plage de film Les Vacances de monsieur Hulot. Mr. Hulot was ook een grote inspiratiebrond voor Rowan Atkinson zijn typetje Mr. Bean.
De hele film is op You Tube terug te vinden, ook een selectie van de grappige scenes: hier! Affijn toen ik 4 weken geleden op dit strand liep wist ik dat nog niet.

Plage de Monsieur Hulot

Op verschillende plekken op en bij dit strand staan houten doorkijkjes. Kijk je hier doorheen, dan heb je precies hetzelfde beeld als in bepaalde scènes uit de film. Monsieur Hulot is hier nog altijd aanwezig in de vorm van een standbeeld, uitkijkend over het strand.

Plage de Monsieur Hulot, helaas gedurende het seizoen voor hem verboden

Maar ik heb toch even in de oceaan gestaan

Een fijne wandeling gemaakt achter het strand en over de rotsen

Mijn lief kocht bij  de tabakswinkel vlak bij het strand nog wat kaarten een postzegel en een koelkastmagneet en langs het strand maakten wij nog een heerlijke wandeling en zaten lekker op een bankje over de Atlantische Oceaan te kijken.


Wij kregen dorst en zin aan wat bij Bar Le Phil Good, slechts bevolkt door een handje vol dorpsbewoners dronken wij een heerlijk alcoholvrij biertje en aten wij voor slechts 15 euro pp mixed grill. Bijzonder, dat wij de drankjes en de warme hap bij 2 verschillende personen moesten afrekenen. Maar het was leuk en de uitbater nodigde ons uit om zondagavond de finale van het EK Spanje - Engeland hier op een groot scherm te gaan kijken. Wij bedankten vriendelijk. Dan zijn wij al weer vele kilometers verderop.


Wij liepen nog even langs zee richting Château de Saint-Marc. Daar fotografeerde  mijn lief deze prachtige windvaan. Het is net als het bronzen beeld iets verderop Mr. Hulot. Dat wisten wij op het moment van het maken van de foto nog niet. Wij vonden het gewoon een mooi ding.

Half drie rijden wij richting Saint Nazaire om daar de rest van de dag door te brengen.

Naar deel 18 van onze Tour



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver