woensdag 4 maart 2020

Hellevoetsluis, vuurtoren


Op 24 februari begon ons midweekje vakantie en de bestemming was deze keer Renesse op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Lekker uitgeslapen vertrokken wij mijn lief, onze hond en ik met onze auto vanuit Zwolle naar Renesse. Zoals altijd rijdt mijn vrouw. Onze hond op de achterbank. Ik op de bijrijdersstoel.

Op de heenweg ging alles wel lekker vlot. Voorbij Amersfoort was het natuurlijk wel drukker, maar al vlot passeerden wij Rotterdam en besloten op Voorne-Putten in Hellevoetsluis te gaan lunchen. In eerste instantie hadden wij routeplanner op een zaakje niet aan het water gezet, maar wij zijn toch door gereden langs de waterrijke vesting naar restaurant Aquarius aan het Haringvliet en vlak bij de vuurtoren.

In Aquarius geluncht met een alcoholvrij biertje en een uitsmijter. Daarna nog een rondje met de hond over de bolwerken van het vestingstadje gelopen en daarna reden wij verder richting Zeeland.

Vuurtoren van Hellevoetsluis

De vuurtoren van en Hellevoetsluis kende ik tot dan alleen uit artikelen en advertenties in de Waterkampioen, waarvan wij een jaar of 17 geleden eens een jaar abonnee zijn geweest.

De Vuurtoren van Hellevoetsluis is een ronde, witte, bakstenen vuurtoren, twee verdiepingen en 18,1 meter hoog. De toren van Rijkswaterstaat uit 1822 is ontworpen door Jan Valk en aan het Haringvliet bij de haveningang gebouwd door K. van Golverdingen. Na de bouw werd de toren voorzien van drie parabolische reflectoren die het licht bundelden. In 1901 is de toren verbouwd en in 1933 werd het optiek vervangen. In 1965 is de vuurtoren gerestaureerd. Sinds 2013 is de lichtinstallatie vervangen door led-verlichting.  In 2005 werden door middel van hulp van de gemeente Hellevoetsluis en vele bewoners van de stad de restauratie van de toren bekostigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver